Koszt ładowania w domu, bloku itd, na własnej ładowarce.

Jusand

Posiadacz elektryka
To jest średnia cena za energię czynną do tego dochodzi zmienna przesyłowa i opłaty abonamentowe wyszczególnione jako dystrybucja

Jusand

Posiadacz elektryka
Pstryk generalnie sprzedaje tylko tą energię czynną Plus 8 groszy netto za każdą kWh reszta to są opłaty do Energa operator

marco_25

Pionier e-mobilności
Pstryk generalnie sprzedaje tylko tą energię czynną Plus 8 groszy netto za każdą kWh reszta to są opłaty do Energa operator
Też używam Patryka ale dziwi mnie wysoki koszty dystrybucji. Co to za taryfa? U siebie mam G13 i dużo niższe koszty na kWh wychodzą. I dobrze by było podawać cenę końcową jak koledzy powyżej wyliczyli ;) bo sama energia to jak widać pikuś przy całej reszcie.
Jednak i tak gratuluję wyniku (y)

Jusand

Posiadacz elektryka
Na opłaty dystrybucyjne taryfa G12W składają się co miesiąc
Screenshot_20250409_200108_Adobe Acrobat~2.jpg

tlisek

Tomek
Czy pstryk będzie działać bez wifi? (garaż podziemny w bloku)
Dziś montowali mi swój miernik - to zwykły blebox, musi mieć wifi niestety (we wskazówkach dla klienta przed montażem też piszą że musi być, a jak nie ma zasięgu to pisać do nich - pewnie dorzucają jakiś repeater wifi, ale w garażu podziemnym raczej nie pomoże)

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Dziś montowali mi swój miernik - to zwykły blebox, musi mieć wifi niestety (we wskazówkach dla klienta przed montażem też piszą że musi być, a jak nie ma zasięgu to pisać do nich - pewnie dorzucają jakiś repeater wifi, ale w garażu podziemnym raczej nie pomoże)
Mój patent na internet w garażu:
Wg aktualnych norm, do każdego mieszkania powinny być doprowadzone dwie skrętki. Na jednej mam neta od providera, ale druga była wolna, więc sprowadziłem nią do głównego punktu dystrybucyjnego teletechniki w garażu swój LAN i dociągnąłem Ethernet do miejsca postojowego, a tam miniaturowy access point do gniazdka w skrzynce. Jak ktoś ma blisko z szafy krosowniczej do miejsca postojowego to może wystarczyć w węźle zostawić access point zasilany z power over Ethernet z domu. Licznik Pstryk nie musi być w skrzynce licznika operatora, może być razem z bezpiecznikami za wyłącznikiem głównym, więc jak ktoś ma jakąś skrzynkę między swoim licznikiem, a wallboksem, to tam może wystawić licznik Pstryk i access point. Wallbox czy auto do zdalnego sterowania ładowaniem w zależności od poziomu cen też będzie potrzebować neta.