Krzywo kierownica. Ten typ tak ma?

Slawoos

Zadomawiam się
Litości... Kierownica w lewo czy w prawo przekoszona? Ja co prawda w spaliniaku, ale jednak po wjechaniu na krawężnik (ucieczka przed innym autem) oddałem do ASO na sprawdzenie zawieszenia. Auto wróciło z niby najlepszego serwisu geometrii i kierownicą właśnie o 2 stopnie w prawo skrzywioną. Po awanturze gładziutko i szybko skorygowali na ponownej geometrii co do ułamka stopnia i od tamtej pory jest OK. Tu nie chodzi o przestawianie na wieloklinie tylko o regulacje geometrii. A każdy kat skrętu kierownicy przy jeździe na wprost to również (niewielkie ale jednak) oszukiwanie ESP.
Tak więc jakiekolwiek odchylenie normą nie powinno być i wymaga korekty. Chociaż przyznam że na jeździe testowej ID. 3 też była wyraźnie kiera w prawo pochylona.

Cav

Pionier e-mobilności
Litości... Kierownica w lewo czy w prawo przekoszona? Ja co prawda w spaliniaku, ale jednak po wjechaniu na krawężnik (ucieczka przed innym autem) oddałem do ASO na sprawdzenie zawieszenia. Auto wróciło z niby najlepszego serwisu geometrii i kierownicą właśnie o 2 stopnie w prawo skrzywioną.
No tak, ale to ponoć jest nowe auto, bez przygód wypadkowych, bez zużytej i kręconej maglownicy.
Oczywiście możliwa jest zła regulacja zawiechy fabrycznie, ale czy złe założenie koła nie?

Slawoos

Zadomawiam się
ID. 3 którym jechałem wtedy na testach miał 500km na zegarach więc chyba też coś było nie tak. Wiem tylko, że na pewno tak być nie powinno i na pewno da się to wyregulować w nowym, nie bitym aucie.

JareG

Pionier e-mobilności
ID. 3 którym jechałem wtedy na testach miał 500km na zegarach więc chyba też coś było nie tak. Wiem tylko, że na pewno tak być nie powinno i na pewno da się to wyregulować w nowym, nie bitym aucie.
W starym aucie też się daje, i dlatego pisałem coby kiery nie zdejmować :) A co do poprawnego ustawienia zawieszenia, to u wszystkich można załapać się na babola, niestety.

Pozdrawiam

Arrczi

Fachowiec
U mnie też lekko w lewo.
Jak miałem w starym oplu lekko w prawo i zrobiłem zbieżność bo mnie to denerwowało to potem miałem lekko w lewo :)
Mechanik nie chciał ustawiać sam kierownicy tylko mi kazał ruszać kierownicą zatrzymać na środku i zablokował. Dopiero podczas jazdy wyszło lekko w lewo.

goj

Nowy na Forum
Byłem w ASO dopiero po tym jak się uparłem to sprawdzili auto na ścieżce diagnostycznej i okazało się, że zbieżność z przodu jest źle. Przy czym pomimo tego, że zgłaszałem to od nowości to stwierdzono, że mogłem sam doprowadzić do tej sytuacji i musiałem sam zapłacić za zbieżność. A więc nauczka na przyszłość, jeśli przy odbiorze samochodu coś nie pasuje trzeba od razu z awanturą.

goj

Nowy na Forum
Niestety telefonicznie, a przy pierwszej wizycie kiedy podjechałem nawet nie odnotowano, że byłem w serwisie wskazując: ten typ tak ma. No cóż za bycie pierdołą się płaci ;)