Kupić czy nie kupić? na 50% vat. TMY LR Cena 240 720 zł

ciastek

Pionier e-mobilności
weź również pod uwagę że niebieski nie jest utwardzany
Choć ważniejsze pytanie, nadal bez odpowiedzi to https://forum.elektrowoz.pl/threads/midnight-cherry-red.3761/post-95972

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Niebieski to trójwarstwowy lakier metalizowany. Wydawało mi się, ze to obój quicksliver i cherry najlepszy lakier.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
No zobaczymy. Biały ma swoje zalety. Obecnie mam białego Leafa II z czarnym dachem. Miałem biała Toyote … ale tez czarnego Passata (utrzymanie lakieru trudne). Biały zdecydowanie lepszy w użytkowaniu. Ale tyle tych białych się widuje mnóstwo na drogach…. Midnight blue rzadko.

Synergia

Nowy na Forum
Myślicie, że w styczniu będzie można jeszcze wyłapać Y LR, żeby załapać się na 50% VAT? Czy faktycznie jest tak, że te nowości z HW wywindują do góry cenę bądź nie będzie tyle sztuk na inventory? Aczkolwiek tylko wróżbita Maciej pewnie zna odpowiedź na te pytanie...

vwir

Pionier e-mobilności
Nie ma z tym problemu, aczkolwiek praktycznie cały czas chodzi ochrona przed przegrzaniem. Przed pójściem do auta włączam klimę i jest lepiej niż w poprzednim aucie, gdzie jedynie webasto latem mieliło powietrze (auto było białe).
@marcinwa przy niebieskim jest jedna istotna uwaga. Napisane tam jest, że "Przebieg: poniżej 70km". "Mój elektryk" wymaga, żeby auto miało <50km, więc jeśli będzie to więcej i tak będzie na FV to nie będzie łapał się w dotację.
View attachment 12656
Od 1 lipca zmieniły się zasady. Auto w ogóle nie może być wcześniej rejestrowane. Nawet na dealera. A skoro ma niecałe 70km to raczej było zarejestrowane.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Od 1 lipca zmieniły się zasady. Auto w ogóle nie może być wcześniej rejestrowane. Nawet na dealera. A skoro ma niecałe 70km to raczej było zarejestrowane.

Ja nie widzę zapisu, że auto ma przebieg. Ma status nowe.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Myślicie, że w styczniu będzie można jeszcze wyłapać Y LR, żeby załapać się na 50% VAT? Czy faktycznie jest tak, że te nowości z HW wywindują do góry cenę bądź nie będzie tyle sztuk na inventory? Aczkolwiek tylko wróżbita Maciej pewnie zna odpowiedź na te pytanie...

Też to analizuję. Z Elonem jednak trudno cokolwiek wydedukować. W Chinach w lipcu spadek sprzedaży o 30% i znowu ceny w dół. Czy taki samochód jak Y może być jeszcze tańszy?? Być może tak, skoro "optymalizują" produkcję (pozbawiając auto części - ram, rom, kamery, radar, w USA Lampy matrix, itd.)

Synergia

Nowy na Forum
Też to analizuję. Z Elonem jednak trudno cokolwiek wydedukować. W Chinach w lipcu spadek sprzedaży o 30% i znowu ceny w dół. Czy taki samochód jak Y może być jeszcze tańszy?? Być może tak, skoro "optymalizują" produkcję (pozbawiając auto części - ram, rom, kamery, radar, w USA Lampy matrix, itd.)
Z mojego prywatnego punktu widzenia nie musi być nawet tańszy, zastanawiam się nad formą opodatkowania na przyszły rok. Jeśli ceny w Inventory utrzymałyby się, żeby łapać się na te 50%, to nie musi być taniej. Chcę "przycebulić" i maksymalny możliwy koszt sobie na JDG wygenerować, żeby podatki zoptymalizować. Stąd pytanie o początek przyszłego roku. Ale wiadomo, to wróżenie z fusów, aczkolwiek już nie aż takie odległe. Wszak to ~4 miesiące od teraz, a zakładam, że pod koniec roku Tesla będzie chciała podbić słupki, więc raczej jestem dobrej myśli :D