Kupię EV do 25 tys

Ev3

Pionier e-mobilności
Ha ha, 'normalny świat', gdzie samochody używane są droższe niż na Zachodzie :ROFLMAO:
Nie zrozumiałeś.
Normalny świat to ten Zachód właśnie.
Zachód Europy, takiej w EU (bez UK rzecz jasna).

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
25 tys to mały budżet ale... Nowy Spring jest już za 83 tys. Jeżeli Kolega umiałby wykonać skok na pełną dopłatę to zostaje 43 do spłaty. Kredyty konsumpcyjne są w granicach 10 % (trzeba poszukać). Przy przebiegach 1000 km miesięcznie i darmowym prądzie z PV można założyć że rata 350-380 zł spłaca się sama z racji oszczędności na paliwie.
Ale wracając na ziemię: warto szukać Zoe bo to wydaje się najrozsądniejszą opcją i jest tych aut dużo. A brakującą kwotę dobrać sobie na kredyt
Update: spojrzałem na OtoMoto i widać że kilka leafow jest - nawet jeżeli takie auto trzeba by ładować codziennie to warto.

Last edited by a moderator:

supernik

Nowy na Forum
Widzę temat nośny, Nie wiem tylko kto to jest ten OP.
1) Ale z tymi 150 km to może przesadziłem - sądziłem że z 27 kWh da się przejechać 150 km bo 27kWh/150km=18kWh/100km, a zwykle zużycie wynosi 17 (filmy youtube) więc zasięg wydawał się ok. Ale praktycznie wystarczy mi 50km dziennie - reszta była po to żeby nie ładować codzienie.

2) SOH>90% też mi siewydawał ok, żeby bateria nie była od razu do serwisu, to dużo ??

3) Myślałem o Kia Soul EV z baterią 27 kWh z 2016 r. taka jest za 25 tys. Ale co dalej z tym zrobić to nie wiem. Muszę sprawdzić jak bateria jak zasięg jak ładowanie..... NA zdjęciach auto fajne, w rzeczywistości chyba małe....

nabrU

Moderator
OP (Original Poster) to właśnie Ty @supernik. To taka gwara forumowo - internetowa. Coś jak 'spam', 'hashtag' i inne zaczerpnięte z angielskiego 'internetowe' określenia czy skróty.

1) Ale z tymi 150 km to może przesadziłem - sądziłem że z 27 kWh da się przejechać 150 km bo 27kWh/150km=18kWh/100km, a zwykle zużycie wynosi 17 (filmy youtube) więc zasięg wydawał się ok. Ale praktycznie wystarczy mi 50km dziennie - reszta była po to żeby nie ładować codzienie..

I wszystko się wyjaśniło @Ev3 ;). Zoe 22kWh styknie.

vwir

Pionier e-mobilności
Uparłeś się na tego soula. Baterie w starych soulach nie były cudowne i dosyć szybko leciał im SOH. O 90% SOH to raczej zapomnij. Do tego jest to konstrukcja raczej rzadko spotykana i nie będzie łatwo o części. Gdybym miał do wyboru Zoe i Soula to na 100% brałbym Zoe.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Uparłeś się na tego soula. Baterie w starych soulach nie były cudowne i dosyć szybko leciał im SOH. O 90% SOH to raczej zapomnij. Do tego jest to konstrukcja raczej rzadko spotykana i nie będzie łatwo o części. Gdybym miał do wyboru Zoe i Soula to na 100% brałbym Zoe.
Ale Soul jest dużo bardziej przestronny, łatwiej się wsiada i ma miejsce w drugim rzędzie. Dla mnie dużo przyjemniejsze auto niż Zoe. Chyba również oszczędniejsze. Fakt, Soul EV jest mniej popularny niż Zoe, ale spalinowych jest całkiem dużo.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Najtańsze co się nadaje moim zdaniem to Leaf właśnie, jak go mocno polubisz to jest to fajna baza do upgrade'ów ;-).