Kupię M3 LR AWD 2022+

Jeffero

Zadomawiam się
Za rok te ceny, kiedy wygaśnie E-Auto jeszcze mocniej zanurkują. Teraz zły czas na zakup używki. Wolałbym nowe - dopłata = 125k pln niż używka w takiej sytuacji. Nie będzie to Tesla, ale nowe to nowe, gwarancja, przebieg 0km, nie ma co porównywać.
Ceny zanurkują gdy wygasną dopłaty? A nie własnie odwrotnie, dopóki producenci nie obniżą cen o te dopłaty (jak chyba Tesla zrobiła w Niemczech), to używki będą droższe?

Ronin78

Posiadacz elektryka
Oczywiście, że ceny spadną, producenci obniżą ceny na auta nowe to i pójdzie fala na używane. Pamiętam lukę pomiędzy programami e-auto to MG jak z załącznika szło kupić za 55-60 k pln i było kilka takich ogłoszeń, teraz niżej jak 70 nie znajdziesz.

Druga sprawa - nie każdego interesuje podzwonowo - popowodziowy szajs z zagranicy. Ja mam trzy samochody, dwa nowe kupione w PL, jeden używany z pełną historią bezwypadkowości z PL salonu, z prywatnych rąk i wiadomo wymaga to trochę zachodu, aby takie auto "upolować" ale to zdecydowanie lepiej wydane pieniądze niż "okazja" z zachodu, gdzie w dużej mierze (pomijając historie wypadkowe) auta traktowane są pod kątem serwisowym gorzej niż pies w chińskim Syczuanie.

cooler

Pionier e-mobilności
ale to zdecydowanie lepiej wydane pieniądze niż "okazja" z zachodu, gdzie w dużej mierze (pomijając historie wypadkowe) auta traktowane są pod kątem serwisowym gorzej niż pies w chińskim Syczuanie.
Dokładnie to są moje przemyślenia, pracowałem w Belgii, UK oraz w Niemczech i oni te nowe samochody biorą właśnie po to żeby ani grosza na nie nie wydać w czasie użytkowania, a producenci idą im na rękę (przeglądy co 30-60k km etc). Stuka czy puka - szkoda czasu na serwis, jeszcze trzeba będzie zapłacić, jeszcze rok i oddaję...
U nas leasingowe w firmach tak samo traktują, prywatni lepiej dbają o auta.
Mam sporo aut z polskiej dystrybucji i jak widziałem co się działo z takimi samymi z "mniejszym przebiegiem" zza granicy to się dziwiłem, jakieś gorsze tam dają czy co? Ludziom sypało się wszystko w tych nówkach mało śmiganych z zachodu.