Wcześniej czytałem na Shop4Tesla:
"Tesla zaczęła wyposażać swoje pojazdy w modemy obsługujące technologię 5G, co skutkuje znacznie wyższymi prędkościami przesyłu danych. Ta aktualizacja dotyczy najnowszych modeli, takich jak Model Y, Cybertruck i nowy Model 3. Wprowadzenie modemu 5G, oficjalnie nazywanego „TELEMATICS CONTROL UNIT - TCU - GEN II”, zostało ogłoszone w katalogu części elektronicznych Tesli Discovery".
Highland z 2025 r. Hmmmm. Zastanowiło mnie dlaczego nigdy nie pojawiło sie 5G cały czas jest LTE lub SOS.
Jedyne co znalazłem to na forum kanadyjskim: "
"Jeśli chodzi o łączność, powiedziano mi, że te nowe samochody mają modem 5G, ale przez cały dzień widzą tylko LTE. Czy ktoś wie, czy Tesla nadal tkwi w LTE w Kanadzie, czy 5G powinno działać?
... Możesz sprawdzić, czy masz modem TCU2/5G, wchodząc do menu serwisowego i wykonując poniższe czynności. Mój na szczęście był 5G, ale wygląda na to, że Tesla nie włączyła planów 5G w mojej okolicy (musisz mieć starszą umowę LTE z lokalnym operatorem telekomunikacyjnym).
Jeśli przejdziesz do trybu serwisowego -> Infotainment -> Connectivity, poda ci typ modemu. Mam wymieniony AG555QGL, który jest modemem 5G w 5G TCU. AG525RGL to modem 4G używany w obecnym/starym 4G TCU".
Sprawdziłem w trybie serwisowym: typ modemu AG525RGL. I teraz nie jest jasne czy AG525RGL to faktycznie tylko 4G i czy Tesla w 2025 r. by montowała modem tylko 4G.
Pożyjemy zobaczymy.