Ładowanie auta

janoush

Nowy na Forum
Dzień dobry,

mam już swoje auto - Kia e-Niro 2020, pierwsza rejestracja 2021, z Francji i mam nowe pytania:

1. Podłączyłem wczoraj wieczorem auto do ładowania - mam gniazdo siłowe i ładowarkę Zencar 22kW, także trójfazową. Jednak jak zauważyłem, na wyświetlaczu ładowarki pokazało się ~234V, niezależnie od ustawionego prądu (6 - 32A) i na liczniku (mam taki specjalnie do gniazda ładowania samochodu) była informacja, że obciążona jest tylko jedna faza (np. IA - 16A, IB - 0A, IC - 0A). Czy to auto może ładować się trzema fazami? Bo ładowarka obsługuje 400V i 3 fazy na wyjściu.

EDIT: Sam sobie odpowiem :) Już wiem, że moja e-Niro jest jedną z tych, które mają ładowanie z jednej fazy. Brak dolnych pinów w porcie ładowania...

2. Jak usunąć poprzedniego właściciela z ustawień samochodu? Auto ma coś co się nazywa UVO. Nie jest wyposażone w Kia Connect (tak wyszło na stronie kia.com, po wpisaniu VINu)

3. Auto ma gwarancję do ~2025 roku. Czy są jakieś akcje serwisowe, ew. gdzie mogę sprawdzić? Na polskiej stronie KIA niestety nie znalazłem...

4. Nowe pytania pewnie się pojawią później... :)

Last edited:

janoush

Nowy na Forum
No i pojawiły się nowe pytania: :)

1. Jak zaktualizować np. nawigację albo oprogramowanie samochodu :)
Jest w ustawieniach przycisk aktualizuj ale wyszarzony. Oprogramowanie jest z 2021 roku.

2. Jaka jest inna aplikacja do komunikacji z samochodem, skoro nie mam KIA Connect tylko UVO?

3. Jak podłączyć auto do aplikacji?

mmm

Fachowiec
Co do aktualizacji (ale to tylko navi): https://update.kia.com/EU/PL/updateGuide
(kopiujesz 30GB na pendrive, wkładasz go w aucie, wtedy przycisk w menu będzie działał)

co do apki / usuwania użytkownika / dodania użytkownika - czy nie ma tego gdzieś w menu w aucie? chyba zakładka to właśnie kia connect? Jeśli dobrze pamiętam dodawanie (bo robiłem to tylko raz - dwa lata temu) to auto wyświetli QR/kod do wpisania w komórce by się zsynchronizować.

abes99

Posiadacz elektryka
https://update.kia.com/EU/PL/navigationUpdate - aktualizacje nawigacji robi się z pendrive.

UVO connect to to samo co KIA connect, po prostu się inaczej to wcześniej nazywało. Nie ma innej aplikacji, a gdzieś w nawigacji powinna być opcja rejestracji nowego użytkownika. Jak zarejestrujesz to będziesz mógł się zalogować do apki.

Odnośnie akcji serwisowych / gwarancji - najlepiej zweryfikować w ASO.

Tompor

Fachowiec
Mam "ładowarkę" od EVSTON z możliwością ustawienia opóźnienia ładowania. Zwykle ustawiałem początek ładowania w samochodzie, działa. Teraz spróbowałem ustawić na "ładowarce" opóźnienie i nie zadziałało.