A dlaczego takich nie robią?A przedłużacz z gniazdem greenup nie istnieje.
A dlaczego takich nie robią?A przedłużacz z gniazdem greenup nie istnieje.
Potrzebowałbym w sumie 15 m kabla od gniazdka do samochodu.lub lepiej za jakieś cztery stówki z groszami, takie z kablem TYP 2 10m i problem z głowy.
Greenup to jest standard, który powstał na potrzeby ładowania samochodów. A jeśli weźmiesz do ręki instrukcję do jakiegokolwiek evse to zobaczysz, że producent pisze wprost, że nie wolno ładować z przedłużaczy.A dlaczego takich nie robią?
No ja jeszcze mogę zrozumieć, że ktoś nie zaleca ładować 16A z normalnych przedłużaczy. Ale gdyby był przedłużacz Greenup, to dlaczego nie?Greenup to jest standard, który powstał na potrzeby ładowania samochodów. A jeśli weźmiesz do ręki instrukcję do jakiegokolwiek evse to zobaczysz, że producent pisze wprost, że nie wolno ładować z przedłużaczy.
Generalnie evse służy do zapewnienia bezpieczeństwa. Do niczego innego. Gdyby nie ta jego funkcja, to mogłoby nie istnieć i możnaby 230V (czy tam 3x230V) doprowadzać bezpośrednio do samochodu, bez żadnego evse. Tak zresztą ma na przykład vectrix albo twizy. Mają zwykłą wtyczkę 230V.No ja jeszcze mogę zrozumieć, że ktoś nie zaleca ładować z normalnych przedłużaczy. Ale gdyby był przedłużacz Greenup, to dlaczego nie?
Przedłużacz z gniazdem Green'up, a wtyczka wpięta do zwykłego gniazda, takiego co może długoterminowo oddać maksymalnie 8ANo ja jeszcze mogę zrozumieć, że ktoś nie zaleca ładować 16A z normalnych przedłużaczy. Ale gdyby był przedłużacz Greenup, to dlaczego nie?
Jeśli rozwiązaniem jest gniazdko GreenUp to trzeba je dać na końcu przedłużacza, a nie siekać Evse.Nie rozumiem. Jakiej gwarancji że co da? Że da się uzyskać 16A? Tak, da się. Jaki jest problem w cegle? W niej nie ma żadnego problemu. Zachowuje się tak jak przewiduje producent.
Jakie gniazdo przemysłowe? Wiesz w ogóle o czym mówimy? To jest francuski wynalazek - gniazdo greenup a nie żadne „gniazdo przemysłowe”. Ma ono w środku magnes który przełącza evse w tryb 16A. Można założyć gniazdo greenup, ale wtedy po podłączeniu przedłużacza nic się nie zmieni i nadal evse będzie ładowało prądem 8A. A przedłużacz z gniazdem greenup nie istnieje. Można do wtyczki evse przykleić magnes, ale wtedy wtyczka nie wsunie się do końca w gniazdo przedłużacza i będzie jeszcze gorszy kontakt. To jest proszenie się o kłopoty.
No taki przedłużacz Greenup też by miał wtyczkę Greenup. Jak wetknięta do zwykłego gniazda, to by musiała jakoś blokować magnes w gniezdzie Greenup na drugim końcu przedłużacza. Pewnie jakimś małym elektromagnesem, w gnieździe przedłużacza, możnaby to było rozwiązać (zamiast stałego magnesu).Przedłużacz z gniazdem Green'up, a wtyczka wpięta do zwykłego gniazda, takiego co może długoterminowo oddać maksymalnie 8A.
A przedłużacz wepniesz zwykłą wtyczką do zwykłego gniazdka? Brawo Ty...Jeśli rozwiązaniem jest gniazdko GreenUp to trzeba je dać na końcu przedłużacza, a nie siekać Evse.
To powinien kupić evse z przewodem 15m. Nie bez powodu jest wiele rodzajów evse.Jeśli użyszkodnik ma evse z kablem 5m i potrzebuje przedłużacza 10m to evse z kablem 10m będzie za krótkie.
Kto gdzie napisał, że tylko evse zabezpiecza?!We współczesnych instalacjach el. obwody gniazd się zabezpiecza wył. różnicowo-prądowym, więc nie ma co tworzyć legend że przedłużacz nie jest zabezpieczony i tylko evse zabezpiecza...
Producent właściwie każdego evse zabrania stosowania przedłużaczy.Pozostaje do rozważenia czy przedłużacz do gniazdka czy stały kabel od puszki do greenup'a. Jedno połączenie gniazdo/wtyczka mniej, a i kabel tańszy niż gotowy przedłużacz.