Wallbox już czeka zainstalowany. Myślałem ze jest cos uniwersalnego, taki must have na drogę.
Jeśli wiesz, że będziesz często korzystał gościnnie z ładowania (np. u rodziców, teściów, siostry, brata itp.) to dokup EVSE 3F 11kW i wtedy być może będziesz je wykorzystywał. Jeśli nie, to raczej odpuść sobie zakup dodatkowego urządzenia, bo pewnie i tak będzie leżało w samochodzie i się kurzyło. Aczkolwiek posiadanie takiego urządzenia, daje Ci jeszcze opcję skorzystania z niego jako urządzenia zapasowego, w przypadku ewentualnej awarii wallboxa (raczej mała szansa, jednak czasami się zdarza). Mam w tym temacie własne doświadczenie i co za tym idzie urządzenia, oprócz standardowych cegieł dołożonych do samochodów, ma 2 urządzenia 1F 32A 7,4kW z przejściówkami, a także 2 urządzenia 3F 11kW i 22kW. Te 1F nigdy nieużyte w terenie i 3F w sumie użyte raz, właśnie ze względu właśnie na awarię wallboxa u kolegi z tego forum, który był tak miły i pomógł mi w Warszawie z parkowaniem i ładowaniem mojego auta, podczas mojej wizyty na narodowym. No i jeszcze kiedyś mojego Zencara 22kW pożyczyłem na jakiś czas koledze, zanim się dorobił własnego wallboxa .