Ładowanie prądem przemiennym.

TomaszLapa

Nowy na Forum
Mam pytanie do użytkowników Kony elektrycznej. Otóż podczas ładowania ze zwykłego gniazdka 16A prąd przemienny zauważyłem że ładowarka pokładowa w Konie nagrzewa się do temperatury około 50-55 stop.
Czy to jest normalne, dla czego nie włącza się pompka układu chłodzenia?
Jak jest u Was, czy ktoś zwrócił na to uwagę ??

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Może dlatego, że 50 czy 60 stopni dla elektroniki to żadna sensacja ale to uwaga natury ogólnej - nie posiadam Kony.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Mam pytanie do użytkowników Kony elektrycznej. Otóż podczas ładowania ze zwykłego gniazdka 16A prąd przemienny zauważyłem że ładowarka pokładowa w Konie nagrzewa się do temperatury około 50-55 stop.
Jak jest u Was, czy ktoś zwrócił na to uwagę ??
Zdefiniuj ładowarka pokładowa. Masz na myśli cegłę dołączoną do auta czy ładowarkę w aucie?

Ev3

Pionier e-mobilności
W Soulu przy ładowaniu z 3 faz się włącza, ale latem.
Z DC oczywiście też.
Również potrafią wentylatory przy chłodnicy.

Pewnie to nadal za mała temperatura i nie ma potrzeby.
Ale termometrem nie mierzyłem.

TomaszLapa

Nowy na Forum
Zdefiniuj ładowarka pokładowa. Masz na myśli cegłę dołączoną do auta czy ładowarkę w aucie?
Jak sama nazwa wskazuje pokładowa ładowarka mieści się na silniku pod plastikową osłoną. Podczas ładowania prądem przemiennym AC przetwarza na prąd stały DC i przesyła do baterii trakcyjnej.

Bronek

Pionier e-mobilności
Cegła, Wallbox, słupek AC , to nie są ładowarki .A ten burdel nomenklaturowy to zasługa m.in nasza , że od samego początku i tu na EWozie wielu miało w nosie i tolerowało ten stan uzywania złej nazwy .
A bo to się kojarzy ...

Ev3

Pionier e-mobilności
A przy ładowaniu 1 fazą ?
Raczej nie, nie zauważyłem.
Ale w garażu nie mieszkam, a i słyszalność pompy obiegowej jest niska.