Gingol
Fachowiec
156.300,00 wartość auta brutto. Rata 463 brutto/mc (limit 15k/rok) lub rata 397 brutto/mc (limit 10k/rok). Oferta z czerwca, obecnie już ponoć nie ma na to szans, a w sierpniu kolejna perspektywa podwyżki cen. Wpłata własna 35k netto, wynajem na os. fizyczną.Możesz się podzielić jaką ratę otrzymałeś i przy jakiej wartości samochodu?
Dotarłem jeszcze do starej umowy leasingowej z 2019 na inne Mini i BMW FS stosuje okres rozliczeniowy 20-go, co już całkowicie rodzi zamieszanie, podpytałem chataGPT jak to wszystko posklejać w całość, ale wciąż mam zagwozdkę jak to rozegrać, żeby nie spalić tematu dotacji. W BMW FS wpłata własna nie liczy się jako 1 rata, są pełne 24 raty (przynajmniej tak było w 2019 roku).
Poniżej zestawienie wg AI, a ja wciąż zastanawiam się jak to dobrze ogarnąć, zakładając, że np. auto będzie dostępne do odbioru 10.08 (czyli zarejestrowane, ubezpieczone, gotowe do podpisania protokołu wydania vs okres rozliczeniowy 20-go każdego miesiąca w BMW FS)...
Element | Wymóg programu NaszEauto (NFOŚiGW/BOŚ) | Typowa praktyka leasingodawców | Co trzeba dopilnować |
---|---|---|---|
1. Minimalny okres | min. 24 miesiące od dnia przekazania pojazdu (czyli podpisania Protokołu Przekazania) | Liczą od „miesiąca startu pierwszej raty” zgodnie z harmonogramem (często 20. dnia miesiąca) | Umowa musi przewidywać, że okres leasingu liczony jest od dnia przekazania pojazdu, nie od daty fakturowej czy miesiąca płatności |
2. Start okresu leasingu | Dokładna data z protokołu przekazania = „Dzień 0” okresu finansowania w BOŚ | OWUL często mówi: „raty płatne od 20. dnia miesiąca następującego po odbiorze” | Leasingodawca musi wprowadzić zapis, że dla potrzeb programu NaszEauto protokół przekazania jest datą rozpoczęcia leasingu |
3. Rejestracja pojazdu | Musi nastąpić przed lub w dniu przekazania auta (nie po!) | Niektórzy dealerzy rejestrują auto wcześniej – OK | Nie wolno podpisywać protokołu przekazania po dacie rejestracji pojazdu! |
Last edited: