Gingol

Fachowiec
Możesz się podzielić jaką ratę otrzymałeś i przy jakiej wartości samochodu?
156.300,00 wartość auta brutto. Rata 463 brutto/mc (limit 15k/rok) lub rata 397 brutto/mc (limit 10k/rok). Oferta z czerwca, obecnie już ponoć nie ma na to szans, a w sierpniu kolejna perspektywa podwyżki cen. Wpłata własna 35k netto, wynajem na os. fizyczną.

Dotarłem jeszcze do starej umowy leasingowej z 2019 na inne Mini i BMW FS stosuje okres rozliczeniowy 20-go, co już całkowicie rodzi zamieszanie, podpytałem chataGPT jak to wszystko posklejać w całość, ale wciąż mam zagwozdkę jak to rozegrać, żeby nie spalić tematu dotacji. W BMW FS wpłata własna nie liczy się jako 1 rata, są pełne 24 raty (przynajmniej tak było w 2019 roku).

Poniżej zestawienie wg AI, a ja wciąż zastanawiam się jak to dobrze ogarnąć, zakładając, że np. auto będzie dostępne do odbioru 10.08 (czyli zarejestrowane, ubezpieczone, gotowe do podpisania protokołu wydania vs okres rozliczeniowy 20-go każdego miesiąca w BMW FS)...

ElementWymóg programu NaszEauto (NFOŚiGW/BOŚ)Typowa praktyka leasingodawcówCo trzeba dopilnować
1. Minimalny okresmin. 24 miesiące od dnia przekazania pojazdu (czyli podpisania Protokołu Przekazania)Liczą od „miesiąca startu pierwszej raty” zgodnie z harmonogramem (często 20. dnia miesiąca)Umowa musi przewidywać, że okres leasingu liczony jest od dnia przekazania pojazdu, nie od daty fakturowej czy miesiąca płatności
2. Start okresu leasinguDokładna data z protokołu przekazania = „Dzień 0” okresu finansowania w BOŚOWUL często mówi: „raty płatne od 20. dnia miesiąca następującego po odbiorze”Leasingodawca musi wprowadzić zapis, że dla potrzeb programu NaszEauto protokół przekazania jest datą rozpoczęcia leasingu
3. Rejestracja pojazduMusi nastąpić przed lub w dniu przekazania auta (nie po!)Niektórzy dealerzy rejestrują auto wcześniej – OKNie wolno podpisywać protokołu przekazania po dacie rejestracji pojazdu!

Last edited:

R_R

Zadomawiam się
@Gingol wydaje mi się, że punkt 3 przeczy sam sobie trochę. Z jednej strony rejestracja pojazdu musi być wykonana przed odbiorem auta - to jest logiczne, bo nie mogę odebrać pojazdu niezarejestrowanego. Środkowa tabela mówi, że auto czasem rejestrują wcześniej a prawa strona tabela mówi, że nie można podpisać protokołu po dacie rejestracji auta. Przykładowo. 10 lipca auto zostało zarejestrowane. 13 lipca podpisałem protokół. Umowa generalnie wystartowała od 16 lipca. Gdzie jest tu błąd? Średnio wykonalne jest mieć zarejestrowany samochód tego samego dnia i wyjazd tego samego dnia.

PS. Kilkadziesiąt stron temu wspominałem o wzięciu w leasing/abonament Opla i Citroena. Jak wiecie Opel odebrany, a Citroen eC3 Max do odbioru będzie w przyszłym tygodniu. Rata zmieniła się o 30 zł. Było 178 zł, będzie 140 zł :) Wniosek na Opla może złożę w środę...