Ładowanie w domu Kona Modern 2022 39kW

Sebcor

Nowy na Forum
Dzień dobry.
Prośba o pomoc bo czuje się jak piłeczka do pimponga. Kopie się że sprzedawcami ładowarek i dilerem hyundai.
Kupiłem kone nowa ale z 2022 roku. 39 kw, potrzebuję kupić ładowarkę. Mam instalacje 3 fazowa w domu i gniazdo siłowe. Chciałem ładowarkę 3 fazową 11kw. Tak też sugerował diler. A sprzedawcy swoje. Ze ja mam gniazdo jednofazowe i więcej jak 7.4 kw nie podłącze.
HELP bo mnie krew zalewa... Co ja mam kupić...? Diler zapewnia o ładowarce pokładowe 10.5 kW.
Przepraszam jeżeli powielam wątek.

Moje gniazdo:
image000000(1)-1.jpg

Trapp

Zadomawiam się
Ladowarka wewnetrzna auta ze zdjecia jest jednofazowa czyli max 7,4 kW.
Zeby miec 3 fazowa 11kW musza byc zajete jeszcze dwa wolne piny na dole zlacza...
Aby wykorzystac moc 7,4 kW na jednej fazie trzeba miec przylacze domowe 22kW i ladowarke wallbox 22kW.
Ladowarka 11kW to 3fazy x 3,6 kW czyli na jednej fazie to auto bedzie sie ladowalo z moca 3,6 kW

Last edited:

Trapp

Zadomawiam się
Naladuje w 6h jesli przyłącze domowe wytrzyma 32A na jednej fazie - prosze sprawdzic na rachunku z ZE jakie jest zabezpieczenie glowne.
Jesli dom nie ma zabezpieczenia min. 32A to proponowalbym jednak Zencar 11kW - Kone naladuje w 10h, a jest to bardziej przyszlosciowe rozwiazanie.

Olecki

Pionier e-mobilności
Dziwna ta aukcja, opis że to 1f 32A a zdjęcia od 3f 16A.
Zacznijmy od tego jakie masz przyłącze w domu i do jakiego gniazda będziesz to podłączać. Mocniejsze ładowarki 1f mają niebieskie złącza kamerowe, 3f 'małą' (16A) lub 'dużą' (32A) siłę. Można bawić się w przejściówki lub przerabianie instalacji ale to też dodatkowe koszty.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Dzień dobry.
Prośba o pomoc bo czuje się jak piłeczka do pimponga. Kopie się że sprzedawcami ładowarek i dilerem hyundai.
Kupiłem kone nowa ale z 2022 roku. 39 kw, potrzebuję kupić ładowarkę. Mam instalacje 3 fazowa w domu i gniazdo siłowe. Chciałem ładowarkę 3 fazową 11kw. Tak też sugerował diler. A sprzedawcy swoje. Ze ja mam gniazdo jednofazowe i więcej jak 7.4 kw nie podłącze.
HELP bo mnie krew zalewa... Co ja mam kupić...? Diler zapewnia o ładowarce pokładowe 10.5 kW.
Przepraszam jeżeli powielam wątek.

Moje gniazdo:
View attachment 13681
Jeśli to jest zdjęcie gniazda w Twoim aucie to sprzedawca ma rację. Masz ładowarkę 1F. Dla tej ładowarki maksymalna moc to 7kWh. Jeśli masz standardowe 12kWh na dom to zabezpieczenie jest 20A czyli przy płynnej regulacji możesz ustawić ładowanie na 18A co da 4.2kWh.

luki

Pionier e-mobilności
Dzień dobry.
Chciałem ładowarkę 3 fazową 11kw. Tak też sugerował diler.
Diler chyba mija się z prawdą. Ciekawe czy perfidnie czy jednak nie wie co sprzedaje.
Tak jak koledzy napisali wyżej - masz 1f ładowarkę w samochodzie, musisz kupić albo 1f 7kW EVSE, albo 3f 22kW. To z podanej aukcji ma wtyk 32A (wg opisu), więc OK. Tylko zabezpieczenie instalacji w domu musi być (przynajmniej) 32A

Sebcor

Nowy na Forum
Naladuje w 6h jesli przyłącze domowe wytrzyma 32A na jednej fazie - prosze sprawdzic na rachunku z ZE jakie jest zabezpieczenie glowne.
Jesli dom nie ma zabezpieczenia min. 32A to proponowalbym jednak Zencar 11kW - Kone naladuje w 10h, a jest to bardziej przyszlosciowe rozwiazanie.
Teraz mam przyłącze 11kW i zabezpieczenie 25A. Napisałem wniosek o przyłącze 22kW i zmianę zabezpieczenia na 32A. Czekam na odpowiedź z PGE. Gniazdo siłowe będzie montować elektryk, ale chce znać parametry ładowarki, dlatego chciałem ją wcześniej kupić. 10h to za długo bo ładowanie będzie od 22, a o 6 rano wyjad do pracy.

Sebcor

Nowy na Forum
Dziwna ta aukcja, opis że to 1f 32A a zdjęcia od 3f 16A.
Zacznijmy od tego jakie masz przyłącze w domu i do jakiego gniazda będziesz to podłączać. Mocniejsze ładowarki 1f mają niebieskie złącza kamerowe, 3f 'małą' (16A) lub 'dużą' (32A) siłę. Można bawić się w przejściówki lub przerabianie instalacji ale to też dodatkowe koszty.
Faktyczne sprzedawca mówił, że zdjęcia są od 3 fazowej i żeby się nimi nie sugerować. Chciałem zrobić gniazdo siłowe, bo mam 3 fazy. Elektryk chce wiedzieć jaka będzie ladowarka przed podłączeniem gnazda. Czy taka jednofazowa 7.4 może być podłączona do gniazda siłowego? Zależy mi na szybkim ładowaniu.

Sebcor

Nowy na Forum
Diler chyba mija się z prawdą. Ciekawe czy perfidnie czy jednak nie wie co sprzedaje.
Tak jak koledzy napisali wyżej - masz 1f ładowarkę w samochodzie, musisz kupić albo 1f 7kW EVSE, albo 3f 22kW. To z podanej aukcji ma wtyk 32A (wg opisu), więc OK. Tylko zabezpieczenie instalacji w domu musi być (przynajmniej) 32A
Muszę porozmawiać z gościem od którego go kupiłem, ale jest na urlopie do 7.10, a mnie już goni termin elektryka. Jeszcze pozostaje kwestia tego jak szybko będzie się ładować w stacji ladowania? Czy ta pokładowa ładowarka ma coś wspólnego?