Ładowanie w trasie/mapy/aplikacje

motorolapl

Zadomawiam się
macie racje, trzeba bazować na tym co nawigacja teslowa podpowiada.
W Niemczech jak przeoczysz stacje ladowania, to za chwile znajdzie drugą, jest ich sporo.
Co ciekawe,widzialem kilka tesli ładujących się na innych ładowarkach - allego. czyżby były tam lepsze taryfy. nie wiem

motorolapl

Zadomawiam się
Ja chyba nie rozumiem jak to jest możliwe, że ustawiłeś nawigację z Warszawy na Wrocław i auto od razu nie pokazało Ci informacji, że nie dojedziesz :p
Może próbowałeś pojechać bez nawigacji?
Tesla powinna od razu wiedzieć, że będziesz musiał się doładować i zaplanować Ci przejazd przez Lućmierz - niestety nie za bardzo optymalny ale na pewno byś taką trasą dojechał. Optymalnie byłoby użyć https://abetterrouteplanner.com/?plan_uuid=bc6be205-62fc-4abc-948b-755f18eff13a i podładować się na GreenWay KFC Rokicińska. Jest też apka na telefon, więc polecam użyć.

Trasa Wrocław - Paryż na moich ustawieniach wygląda tak:
Geneza tego tripa była taka, że wsiadłem rano do Tesli LongRange, pokazała mi zasięgu powyzej 500km.
A do WRO miałem 320.
Zatem uznalem, ze ten postój w Lućmierzu mi niepotrzebny, jeśli bede jechal te 100-120km/h

no ale mam nauczke. Trzeba się słuchać tej nawigacji. Zasieg auta w trasie spada. Zasieg od 20%baterii tez leci szybciej w dol.

niemniej dojechalem do celu :) dzieki

krzyss

Pionier e-mobilności
Geneza tego tripa była taka, że wsiadłem rano do Tesli LongRange, pokazała mi zasięgu powyzej 500km.
A do WRO miałem 320.
Zatem uznalem, ze ten postój w Lućmierzu mi niepotrzebny, jeśli bede jechal te 100-120km/h

no ale mam nauczke. Trzeba się słuchać tej nawigacji. Zasieg auta w trasie spada. Zasieg od 20%baterii tez leci szybciej w dol.

niemniej dojechalem do celu :) dzieki
Wylacz pokazywanie zasiegu i wlacz %.
Jak juz to posluguj sie ekranem „energii” tam masz realny zasieg.
A reszte zdaje sie juz wiesz :)

nabrU

Moderator
Co ciekawe,widzialem kilka tesli ładujących się na innych ładowarkach - allego. czyżby były tam lepsze taryfy. nie wiem

Może ładowali przez Bonnet na Allego i to potencjalnie za darmo.

Piter

Posiadacz elektryka
Może niedługo w ogóle nie trzeba sie bedzie przejmować planowaniem podróżowania bo do 2028r ma być w EU 2,6 mln ładowarek przy głównych trasach w Europie z gęstością co 60 km. Obecnie mamy w EU 300 tys ładowarek w tym 60 tys w Niemczech a niespełna 5.000 w Polsce. Pytanie jak wiele z nich przybędzie u nas …

Michal

Moderator
Proporcjonalnie do ilości EV, czyli rozkład będzie pewnie podobny:
2,6 mln w EU, z czego 520 tys w DE, a w PL 43 tys (1,67%) :p