Ładowanie ZOE z gniazdem Typ2 na ładowarkach ccs2

marcinf

Nowy na Forum
Witam.
Czy Zoe które ma port ładowania TYP2 można ładować na ładowarkach CCS2
Wiem są zupełnie inne wtyczki, ale CCS2 górne piny ma takie same jak TYP2 i tam jest prąd AC a dolne 2 ma prą DC.
Czy istnieje jakaś przejściówka czy kabel żeby skorzystać z ładowarki CCS2 i naładować na gnieździe TYP2.
Czy w ogóle tak można . W sumie nie ma znaczenia że ładowarka daje prąd powiedzmy 40kw, to auto decyduje ile chce z tego prądu pobrać.
Zastanawiam się nad tym bo ostatnio zauważyłem dużo ładowarek ccs2 .

Proszę o podpowiedź

Michal

Moderator
CCS dostarcza prąd stały, właściwie prosto do baterii.
Type2 dostarcza prąd zmienny do ładowarki pokładowej auta i dopiero ona prąd stały do baterii.
Auto bez złącza CCS nie ma po prostu możliwości przyjmować energii inaczej niż z własnej ładowarki pokładowej, więc nie naładujesz go na CCS.

nabrU

Moderator
No ale macie pewnie w PL ładowarki DC co mają gniazdo lub kabel Type 2 łącznie z CCS i CHAdeMO jak np. poniższa ABB Terra 53. W UK Lidl ma takie na przykład i paru innych operatorów.
1735592361612.png

a Gridserve ma inne z wtyczką na kabel Type 2:

1735592576194.png

vwir

Pionier e-mobilności
No ale macie pewnie w PL ładowarki DC co mają gniazdo lub kabel Type 2 łącznie z CCS i CHAdeMO jak np. poniższa ABB Terra 53
No mamy, ale nie takie było pytanie. Mamy też takie, które mają wyłącznie CCS i zaczyna ich być coraz więcej. Domyślam się że o takich pisał autor.

lookash_c

Pionier e-mobilności
No ale macie pewnie w PL ładowarki DC co mają gniazdo lub kabel Type 2 łącznie z CCS i CHAdeMO jak np. poniższa ABB Terra 53. W UK Lidl ma takie na przykład i paru innych operatorów.

a Gridserve ma inne z wtyczką na kabel Type 2:
Mamy różne, ale w niektórych typ2 jest nieaktywny...

nabrU

Moderator
No mamy, ale nie takie było pytanie. Mamy też takie, które mają wyłącznie CCS i zaczyna ich być coraz więcej. Domyślam się że o takich pisał autor.
Mamy różne, ale w niektórych typ2 jest nieaktywny...

Ja tylko staram się zrozumieć po co takie kombinacje z CCS. Może to być oczywiście ładowarka DC bez Type 2 albo z nieaktywnym Type 2, a może po prostu niewiedza OP, który się dopiero dzisiaj zarejestrował i być może to pierwsze kroki z elektromobilnością (sądząc po pytaniu jakie zadał).

Ratt

Posiadacz elektryka
Czy istnieje jakaś przejściówka czy kabel żeby skorzystać z ładowarki CCS2 i naładować na gnieździe TYP2.
Nie da rady. Problemem jest stacja ładowania która nie podaje AC na górnym gnieździe CCS2 a nie przejściówka czy samochód.

marcinf

Nowy na Forum
Dziękuje za odpowiedzi.
Tak mam od miesiąca elektryka, wcześniej się tym nie interesowałem
A zdarzyło mi się, że potrzebowałem naładować na trasie, a tam tylko ccs.
Pozdrawiam i Najlepszego w Nowym Roku !!!!!