Ładowarka 1 fazowa do 32a

adamusek

Posiadacz elektryka
Miałem Accelev One, sprzedałem koledze do Kangoo - polecam bo potrafi dopasowywać sie do aktualnego poboru mocy w każdym miejscu. Jak masz problem z mocą lub duża dysproporcją faz to Accelev Two - łaczy dwie fazy w jedną; niestety swoje kosztują.
Generalnie najtaniej wychodzi zwiększenie mocy przyłączeniowej i zabezpieczeń i wtedy dowolny wallbox da sobie radę.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Generalnie najtaniej wychodzi zwiększenie mocy przyłączeniowej i zabezpieczeń i wtedy dowolny wallbox da sobie radę.
Nie zawsze wychodzi najtaniej! To zależy od konkretnego przyłącza :)
Bo jak jest instalacja np. 12,5kW/3x25A w domku jednorodzinnym była ostatni raz modernizowana w latach 1990, a teraz Energetyka przy okazji zażąda dostosowania do nowych przepisów (na mój koszt) i wyniesienia tablicy licznikowej z rozdzielnicy w mieszkaniu do skrzynki na trawie / na posesji, łącznie z przeciągnięciem nowego WLZ przez cały budynek (złącze kablowe jest po drugiej stronie), to ja dziękuję za taki upgrade ;)

Last edited:

adamusek

Posiadacz elektryka
Nie zawsze wychodzi najtaniej! To zależy od konkretnego przyłącza :)
Bo jak jest instalacja np. 12,5kW/3x25A w domku jednorodzinnym była ostatni raz modernizowana w latach 1990, a teraz Energetyka przy okazji zażąda dostosowania do nowych przepisów (na mój koszt) i wyniesienia tablicy licznikowej z rozdzielnicy w mieszkaniu do skrzynki na trawie / na posesji, łącznie z przeciągnięciem nowego WLZ przez cały budynek (złącze kablowe jest po drugiej stronie), to ja dziękuję za taki upgrade ;)
hmm w Enei kolega zażądał 40kw i poczekal 2lata niecałe ale dostał wcenie chyba 90zl/kwh wiec tak jak jak placilem w PGE.
On ma w miare nowy dom, skrzynka na zewnątrz.
No niestety mają prawo wymagać inaczej ludziska dalej by mieli stojaki na domach ;)
Zwłaszcza że instaalcje stare na aluminium nierzadko i cienkie kable.