Ładowarka 400V do Audi

wemar

Fachowiec
Go-e Gemini + kontroler Go-E, App, WiFi -

Kontrolę prądu podpinasz za licznikiem, on bezprzewodowo przekazuje dane do ładowarki, a ona robi resztę. Znalazłem też inne modele, ale w większości współpracujące z falownikami tej samej firmy i też wymagające dodatkowego modułu pomiarowego. Go-e jest bardziej uniwersalne. Jest też opcja 22kW.
A nie ma takiej opcji żeby on sam dobierał moc ładowania w zależności od tego ile podsyła fotowoltaiki ? Może nie kumam ale się wdrażam.
Wallbox ma dane czy prąd jest oddawany do sieci, czy nie i do tego dostosowuje moc ładowania auta.
Wallbox ten ma kilka trybów pracy, łączenie z ładowaniem zależnym od cen prądu (dla tych, którzy mają taryfy dynamiczne).

Last edited:

robik130

Zadomawiam się
A nie ma takiej opcji żeby on sam dobierał moc ładowania w zależności od tego ile podsyła fotowoltaiki ? Może nie kumam ale się wdrażam.

Napisałem do sklepu EV partner I polecili mi to https://www.evpartner.pl/przenosny-inteligentny-wallbox-go-e-charger-gemini-flex-11-kw/ nic o kontrolerze nie pisali.
Kupisz taniej tu:

Mam tę ładowarkę. Teraz zastanawiam się nad dedykowanym licznikiem (go-e controller), którego instalacja jest prosta.
Ale nie wiem, czy zwróci mi się ten tysiąc zł na niego wydany:
Jeszcze to przemyślę.

Można też zrobić integrację ładowarki go-e (zrobiłem) oraz falownika (na razie poległem z Huawei) w home assistant i wówczas bazować na produkcji falownika + założyć jakiś pobór prądu przez dom (np. 500W) odejmowany od tej produkcji. Różnica trafia wtedy do ładowarki.
Będzie taniej, ale jest z tym sporo pracy do wykonania i szacowanie zużycia jest przybliżone.

Last edited: