Ładowarka do Leapmotor T03

Damian2025

Nowy na Forum
Poszukuję ładowarki lub wallboxa , mam pytanie techniczne ładowanie w domu pojazdu Leapmotor t03 samochód obsługuję ładowanie jednofazowe do 6,4 kW Type 2.
Mam gniazdo 3 fazowe a chce korzystać w tym przypadku tylko z jednej fazy.
Jaką jestem w stanie uzyskać moc?
Czy mogę kupić dowolną ładowarkę 3 fazową 11 kW, 32A, nawet jeśli chce korzystać z jednej fazy i nie jestem pewny czy mam gniazdo siłowe 16A czy 32A.
Czy te urządzenia same dostosują np. natężenie prądu?

Jusand

Posiadacz elektryka
Z jednej fazy przy prądzie 16A uzyskasz ok 3,6 kW, przy 32A ok 7,2 kW. Jak byś był zainteresowany Wallboxem jednofazowym 32A 7,2 kW to mam na sprzedaż, dostałem go razem z eC3, ale go nie używam, bo już mam inny, a po za tym eC3 ma 11kW ładowarkę.
Wallbox nawet nie otwarty z kartonu.
20250616_072107.jpg20250616_072122.jpg

Damian2025

Nowy na Forum
Z jednej fazy przy prądzie 16A uzyskasz ok 3,6 kW, przy 32A ok 7,2 kW. Jak byś był zainteresowany Wallboxem jednofazowym 32A 7,2 kW to mam na sprzedaż, dostałem go razem z eC3, ale go nie używam, bo już mam inny, a po za tym eC3 ma 11kW ładowarkę.
Wallbox nawet nie otwarty z kartonu.
View attachment 30247View attachment 30248
Czyli ten wallbox 1 fazowy nie ma gniazda na 3 fazy ? Czy ewentualna przejsciówka o ile istnieje to dobre rozwiazanie? Jaka kwota CIę interesuje?

Ev3

Pionier e-mobilności
Poszukuję ładowarki lub wallboxa , mam pytanie techniczne ładowanie w domu pojazdu Leapmotor t03 samochód obsługuję ładowanie jednofazowe do 6,4 kW Type 2.
Czy mogę kupić dowolną ładowarkę 3 fazową 11 kW, 32A, nawet jeśli chce korzystać z jednej fazy i nie jestem pewny czy mam gniazdo siłowe 16A czy 32A.
Nie.
Musisz mieć siłę 32A i wtedy kupować evse też na 32A.

MarcinIKS

Zadomawiam się
Czy te urządzenia same dostosują np. natężenie prądu?
Po pierwsze trzeba ustalić jakie to gniazdo - 32 czy 16A. Różnią się wielkością no i generalnie powinno być to na nim napisane. Przy 16A i prądzie trójfazowym uzyskasz maksymalnie 11kW, przy 32A będzie to max 22kW.
EVSE dobierasz m.in. do maksymalnej mocy ładowania Twojego auta, do zabezpieczeń jakie masz w domu/miejscu ładowania. Teoretycznie 6,4kW z jednej fazy to 28A jak dobrze liczę, czyli jeśli masz gniazdo siłowe 32A w domu i odpowiednie zabezpieczenia "na wejściu" to jak kupisz EVSE trójfazowe 22kW to powinno to działać z pełną mocą jaką dopuszcza Twój samochód. Bo trójfazowe EVSE obsłuży też instalację jednofazową w samochodzie.
Jak masz gniazdo 16A to EVSE trójfazowe będzie miało moc 11kW a na jedną fazę pójdzie max. ok. 3,6kW

Nie wiem tylko czy w Twoim przypadku trójfazowe EVSE mają sens, czy nie lepiej wtedy kupić tańsze jednofazowe i ładować się ze zwykłego gniazdka, lub z tego siłowego przez prostą przejściówkę na 230V

Jusand

Posiadacz elektryka
Czyli ten wallbox 1 fazowy nie ma gniazda na 3 fazy ? Czy ewentualna przejsciówka o ile istnieje to dobre rozwiazanie? Jaka kwota CIę interesuje?
On ma wtyczkę zwykłą, ale można go podłączyć osobnym kablem kończąc go wtyczką 32A 3-fazową oczywiście jeżeli masz gniazdo 3faz 32A. Kwota to 550 zł z przesyłką.

Jusand

Posiadacz elektryka
Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli mówiąc "zwykła wtyczka"?
Schuko?
Dla 32A?
Zwykła wtyczka Schuko, ale w instrukcji jest opisane co i jak trzeba zrobić, w skrócie odłączyć kabel z wtyczką schuko i podłączyć nowy kabel najlepiej 6mm2 i ustawić pokrętłem max prąd. (albo przez aplikację ale tu nie jestem pewien). Jak coś mam ściągnięta instrukcję, przed chwilą ja czytałem.

Ev3

Pionier e-mobilności
Zwykła wtyczka Schuko, ale w instrukcji jest opisane co i jak trzeba zrobić, w skrócie odłączyć kabel z wtyczką schuko i podłączyć nowy kabel najlepiej 6mm2
Ale gdzie odłączyć?
To wallbox z wymiennymi kablami?

Jeśli tak, to to wiele wyjaśnia.

Jusand

Posiadacz elektryka
Ale gdzie odłączyć?
To wallbox z wymiennymi kablami?

Jeśli tak, to to wiele wyjaśnia.
Fabrycznie jest podłączony przewód z wtyczką, jeżeli chcesz ładować większą mocą musisz sobie sam przerobić (jeżeli się znasz trochę na elektryczności to sobie poradzisz)