Ładowarka do Leapmotor T03

Damian2025

Nowy na Forum
Z tabliczki wynika, że jest to ładowanie 32A, tylko zastanawiam się co z tym wejściem zrobić bo nie jest to typowe wejście 3 fazowe na 5 bolców. Trzeba wymienić na te czerwone 3 fazowe 32A i będzie okej?
No i napiecie pokazane jakby 500v ale rozumiem, że to tylko maksymalne napięcie tego złącza, bo patrząc na PV to jest tam 400v na bezpiecznikach. Jest zainstalowana też fotowoltaika naziemna 7 kWp z kablem pod ziemią, która jest wpięta w ten sam obwód co ta siła z której chcę ładowac. Nie będzie tutaj żadnego niebezpieczeństwa? W niedługim czasie ma zostać podłaczony magazyn energii i inwerter będzie przeniesiony do domu.

Attachments

• 4.jpg
    4.jpg
    73,9 KB · Liczba wyświetleń: 6
  • 3.jpg
    3.jpg
    97,1 KB · Liczba wyświetleń: 5
  • 2.jpg
    2.jpg
    172,5 KB · Liczba wyświetleń: 6
  • 1.jpg
    1.jpg
    137,7 KB · Liczba wyświetleń: 6

nabrU

Moderator
To jest stara wtyczka siły 380V. 500V / 32A to jest jedynie rating tej wtyczki. Poza tym masz tam bezpiecznik B20 czyli 20A, a nie 32A.
W ramach prac z magazynem energii i falownikiem poproś elektryka aby ogarnął podłączenie wallboxa. Tak będzie lepiej i przede wszystkim bezpieczniej.

Damian2025

Nowy na Forum
Rozumiem, tylko zastawiam się jak to technicznie rozwiązać. Docelowo falownik i magazyn będzie w domu, a te gniazdo siły jest w garażu oddalone od domu o jakieś 10-15 metrów.
Czy da się po prostu dołożyć jakieś dodatkowe zabezpieczenie w garażu i nową wtyczkę.
Czy lepiej kombinować z dołożeniem nowej instalacji wychodzącej z okolic falownika i magazynu z domu.
Zależy mi tylko i wyłącznie na jednej fazie 32A by otrzymać maksymalny prąd ładowania dla leapmotor t03 czyli około 6,4 kW

Damian2025

Nowy na Forum
Posiadam w garażu jeszcze normalne gniazdko schuko, kable wydają się dość grube a przynajmniej izolacja.
Nie wiem czy po prostu jest sens się bawić bo tutaj raczej te 16A jest do uzyskania.

Attachments

• 5.jpg
    5.jpg
    82 KB · Liczba wyświetleń: 3

Jusand

Posiadacz elektryka
Posiadam w garażu jeszcze normalne gniazdko schuko, kable wydają się dość grube a przynajmniej izolacja.
Nie wiem czy po prostu jest sens się bawić bo tutaj raczej te 16A jest do uzyskania.
Tylko na tym wallbox z wtyczki to będzie max 13A. Możesz też ograniczyć sobie na tym wallboksie do 20 A, A tą wtyczkę przerobić tak żeby podłączyć tylko jedną fazę i n. Jak będziesz miał tam gdzieś pod ręką elektryka to ci to ogarnie

nabrU

Moderator
Rozumiem, tylko zastawiam się jak to technicznie rozwiązać.

Czy da się po prostu dołożyć jakieś dodatkowe zabezpieczenie w garażu i nową wtyczkę.

No ale od tego jest elektryk który na miejscu potrafi ocenić, a nie anonimowy Forumowicz z Elektrowozu.

Zależy mi tylko i wyłącznie na jednej fazie 32A by otrzymać maksymalny prąd ładowania dla leapmotor t03 czyli około 6,4 kW

Jeśli, cała instalacja do zasilania wallboxa uciągnie rzeczywiście 20A to uzyskasz maks. 4,6kW

Damian2025

Nowy na Forum
Okej, to będę czekał na montaż tego magazynu energii i nowego falownika hybrydowego i wtedy spytam monterów czy mi to zrobią. Na razie dziękuje wszystkim za poświęcony czas i zaangażowanie.
Pierwszy elektryk... nacodzień mieszkam w bloku będę jeździł tam co jakiś czas tylko ładować samochód :p