Ładowarka do systemu offgrid

Michal

Moderator
Jest lokalna integracja poprzez HACS i działa całkiem nieźle:
Screenshot_20240329-073758.png

vwir

Pionier e-mobilności
Nie działa dla urządzeń używających nowego protokołu. A tak przynajmniej było gdy chciałem zintegrować (kilka lat temu). Są dwa typy loggerów: z nowym protokołem i ze starym protokołem i ta integracja działała tylko gdy logger używał starego protokołu.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
😀
Entities - długo musiałem zanim na to wpadłem haha.
Jeśli nie znasz HA to tam jest m.in. koncept Integrations->Devices->Entities. Te encje to atrybuty lub aktory urządzeń. Np. urządzenie to miernik energii i ma kilka encji: moc chwilowa, napięcie, licznik energii.

PS po angielsku wszystko jest jakieś takie bardziej proste.

nabrU

Moderator
Mam HA więc wiem o co chodzi. Rozbawiło mnie tylko polskie tłumaczenie :ROFLMAO:

Michal

Moderator
A co to są te 'encje'? :D
Zgodnie z definicją z wikipedi:
Encja (ang. entity) – reprezentacja wyobrażonego lub rzeczywistego obiektu (grupy obiektów) stosowana przy modelowaniu danych podczas analizy informatycznej.

W HA moim zdaniem lepiej to wyjaśnić wyjaśnić tak, że to mogą być zarówno dane pomiarowe jak i jakies ustawienia / przełączniki. Pojęcie jest do tego stopnia uniwersalne, że encją może być:
  • pomiar temperatury w pokoju,
  • przełącznik włącz / wyłącz,
  • ale też np. całe ustawienie HVAC, zawierające temperaturę pomieszczenia, temperaturę docelową, tryb działania i jakieś ustawienia (np. ruch łopatek).
Zatem zgadza się z definicją, bo może to być obiekt, albo nawet grupa obiektów.

Ps. Encji mam w tym urządzeniu tak naprawdę 40, bo tutaj widać tez usunięte, a usuwałem jeden zestaw.