Ładowarka Green Way, błędy w podliczeniu sesji

TDEV

Zadomawiam się
Witam serdecznie.
Mam problem z tym co w tytule. Tesla pokazała, że doładowanie dało +50kW a na ładowarce było 54.6....jak to możliwe

elektryk

Pionier e-mobilności
Witam serdecznie.
Mam problem z tym co w tytule. Tesla pokazała, że doładowanie dało +50kW a na ładowarce było 54.6....jak to możliwe
To wynika z tego, że stacja ładowania liczy prąd po swojej stronie i uwzględnia straty na konwersji AC-DC, przesyle, itd.

Samochód dostaje w związku z tym energię pomniejszoną o te straty - więc widzi mniej pobranej energii. Na ładowarkach Tesli jest to pokazywane tylko od strony samochodu i te straty niejako są wliczone w cenę kWh na Supercharger.

daniel

Señor Meme Officer
To wynika z tego, że stacja ładowania liczy prąd po swojej stronie i uwzględnia straty na konwersji AC-DC, przesyle, itd.
To itd. to również podgrzewanie i chłodzenie systemów. Samochód pokazuje tylko to co weszło do baterii.
Kiedyś ta część na ogrzewania i chłodzenie na Superchargerach była w cenie, a teraz się normalnie płaci.

daniel

Señor Meme Officer
Grzanie potrafi chyba ciągnąć 3kW. Jakieś straty na ładowaniu DC są, ale ciężko mi określić ile procent.
Pamiętasz jakie były warunki? Jaka była temperatura zewnętrzna? Czy podgrzewałeś podczas jazdy do ładowarki czy dopiero na ładowarce? To było po dłuższej jeździe czy dopiero startowałeś i bateria była zimna? Ile trwało ładowanie?
50 kWh to prawie cała bateria chyba? Nie wiem jaką masz pojemność, bo nie masz modelu auta w stopce.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ale żeby aż tyle 4,6kW???
Konwersja AC-DC z pełną mocą na slabszym sprzęcie moze mieć już sprawność tylko 90%, z małą mocą dobre urządzenia osiągają 97%.
Więc jeśli licznik jest po stronie AC to tak może być. Wersja LR potrafi grzać ~7kW mocą więc przez pół godziny ładowania grzanie może wciągnąć 3,5kWh

krzyss

Pionier e-mobilności
Normalnie straty ladowania, jak ladowales jaka moca ?
Miales wlaczonego wartownika?
Jesli tak to tesla reszte zwyczajnie przejadla 😀