Leaf w 2024- czy warto?

cooler

Pionier e-mobilności
Bezrobocie w PL duże to dasz przynajmniej komuś zarobić i zaoszczędzisz na wymianie oleju (zapewne co 7500km :p) i innych wydatkach na dodatkowy pojazd do tego celu.
@nabrU, ty już całkiem nieźle odjechałeś z informacjami z PL... jakie bezrobocie? Tu tysiące firm szukają kogokolwiek do pracy i nie ma chętnych. Te 5% oficjalne to ci co rejestrują się nie dla zasiłku a dla ZUS-u... I mają możliwość zarabiać krocie na czarno.
Ceny usług też idą w kosmos w związku z tym, więc taka wymiana oleju w ASO kosztuje prawie 2x tyle co np 4 lata temu (licząc w Euro)... Przy mnie uczący się znajomy chłopak dostał pracę na wakacje po 5-cio minutowej rozmowie z monterem klimatyzacji który przyszedł dokładać coś w domu. I nie zarabia minimalnej a sporo więcej, taka desperacja na rynku.

Ronin78

Posiadacz elektryka
Ja nie mam na razie, może zorganizuję. Na necie są takie skany, mają około 99,5 jeżeli dobrze pamiętam. A po tych 15 tyś. ile Ci pokazuje?

10 miesięcy i 15kkm 95,47 SOH
Jakkolwiek to bardzo złożony temat, z zaprogramowanymi wręcz jak w zegarku dropami.

nabrU

Moderator
@nabrU, ty już całkiem nieźle odjechałeś z informacjami z PL... jakie bezrobocie?

Jest oczywiste, że nie mam info z pierwszej ręki i nie mam, też np. polskiej TV w domu, więc mogę mieć nieaktualny obraz rzeczywistości w PL.

Mam nadzieję, ze ten chłopak od montażu klimy co zarabia krocie dostał umowę o pracę, a nie o dzieło albo zlecenie. Bo np. w branży Ci lepiej znanej pilotom w LOT-cie każą zakładać JDG, a tych co mają umowę jest znikoma ilość (info z pierwszej ręki)

Mój szwagier tak z uber alles niemcami odleciał, mówi teraz u Was w Polsce 🤣🤣🤣

Nie mam domu (sprzedałem) i zameldowania w PL, dowodu PL też nie mam, jestem brytyjskim rezydentem podatkowym ze statusem osiedleńca, więc mam mówić 'u nas w Polsce' bo ktoś z Was dziwnie się czuje i nie potrafi pojąć gdzie obecnie jest mój dom?

Ja wiem, że 'u nas w UK' czy 'u nas w X' niektórych z Was gryzie ('wyjechał z PL i wielki z niego Brytol' ;)), ale takie są realia wielu Polaków, szczególnie takich jak ja, którzy realnie na stałe przenieśli się za granicę. Oddzielcie narodowość od miejsca zamieszkania i będziecie się czuć lepiej...

Sorki za off-topic...

Last edited:

p0li

Pionier e-mobilności
Sorki za off-topic...
to moze wpisz lokalizacje w stopce to nie bedzie takich pomylek ;)
ps - ja siedze od 15 lat w niemczech i mimo ze mam w .pl mieszkanie i dowod (polskiej telewizji tez nie mam) to w rozmowach ze znajomymi w .pl tez uzywam formy "u was.." bo mnie bardziej interesuje kogo wybiara w landwahl niz w wyborach prezydenckich w .pl
ale zeby byc calkowicie obiektywnym - na wybory odsuwajace pis od wladzy przyjechalem specjalnie i glosowalem godzine rzed zamknieciem lokali :)

Last edited:

Ronin78

Posiadacz elektryka
POPiS niczym się nie różni, mam nadzieję że każdy to widzi, jak już tak politykujecie. CPK przejęli niemcy, przesyłki morskie również, PKP Cargo zrujnowane, w kolejce PLL LOT i KGHM, Poczta Polska, rudy już się tak nie pitoli jak za pierwszej kadencji i szybko sprawy idą.

Ja mieszkam w PL i też nie mam TV, a głosowanie na godzinę przed zamknięciem lokali (celowe) uważam za szczyt brawury 🤣

Czacha i negs, dopłaty za kolor były w tych ostatnich dostępnych sztukach co kupiliście? Czy to zrabatowane jakoś?

Last edited:

nabrU

Moderator
to moze wpisz lokalizacje w stopce to nie bedzie takich pomylek ;)
Ja mam lokalizację wpisaną tam gdzie należy od dawna, to Ty nie masz :p co Ci już kilka postów wyżej sugerowałem.

Last edited: