Leasing - opłata wstępna a dotacja

b4rteqq

Nowy na Forum
Cześć,

Czy w przypadku leasingu operacyjnego z opłata wstępną równą kwocie dotacji ta opłata pokrywana jest z mojej kieszeni i czekam na zwrot z NFOŚIGW? Czy może mój wkład w takim wypadku wynosi 0 zł i to bank oczekuje na wypłatę środków z funduszu?

Jusand

Fachowiec
To chyba zależy od leasingu. Ja jeszcze czekam na kasę, więc musiałem wpłacić ale to było na początku jak ruszył program.
Musiałem podpisać aneks i mam wsteczne dofinansowanie.

Piter

Posiadacz elektryka
Są dwie ścieżki:
1. Wpłacasz ze środków własnych na podstawie faktury, odbierasz auto i czekasz na zwrot
2. Wpłacasz tylko VAT od dotacji który traktujesz jako naliczony i czekasz na przyznanie dotacji. Auto odbierasz po podpisaniu umowy z BOŚ.

W obu przypadkach kwota dotacji jest traktowana jako wpłata czyli tak jakbyś finansował standardowe auto z wpłatą 27.000 (firma) lub 18750 (konsument).
Oczywiście mozesz wpłacić więcej ponad kwotę dotacji jeśli potrzebujesz kosztów lub chcesz zmniejszyć ratę.

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Cześć,

Czy w przypadku leasingu operacyjnego z opłata wstępną równą kwocie dotacji ta opłata pokrywana jest z mojej kieszeni i czekam na zwrot z NFOŚIGW? Czy może mój wkład w takim wypadku wynosi 0 zł i to bank oczekuje na wypłatę środków z funduszu?
Jeżeli podpiszesz umowę leasing 3-4 miesiące przed odbiorem auta to zdążysz z umową z BOS na dopłatę i wtedy leasing sam ją rozliczy bez angażowania twoich środków - tylko musisz "dopłacić" połowę albo cały VAT w zależności od tego jak deklarujesz rozliczenie - dofinansowanie jest na wydatek z konta nie podlegający odliczeniu VAT. To działa tak w ING i Santander Bank -- pozostałych nie używałem więc nie mam pewności.

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
No nic, czyli mój chytry plan na wzięcie tesli ze stocka bez nadwyrężania budżetu domowego spalił na panewce :)

Dziękuje za odpowiedzi
W sumie to w praktyce i tak się opłaci "lekko" nadwyrężyć budżet, a nawet jak nie masz chwilowo "luźnej gotówki" to pożyczyć na te kilka miesięcy 27k PLN (musisz realnie liczyć na 4-6 miesięcy). Budżet na dofinansowanie nie jest nieograniczony, a biorąc pod uwagę coraz większe zainteresowanie samochodami z napędem elektrycznym, prędzej czy później się wyczerpie, a potem będziesz tylko żałował, że nie skorzystałeś.

bart_zaw

Posiadacz elektryka
No nic, czyli mój chytry plan na wzięcie tesli ze stocka bez nadwyrężania budżetu domowego spalił na panewce :)

Dziękuje za odpowiedzi
Ale nie koniecznie - możesz zagrać za 1200zł w zamówienie nowej i takie dać dokumenty do leasingu do umowy. Gdyby/ jeśli pojawiło się auto na Stocku tańsze to aneks do umowy wystarczy na nową cenę i aneks do umowy z funduszem. Jedyne ale że jest chya limit tej zmiany ceny na ok. 10% widełek w obydwie strony. Jest to do zrobienia ale stopień komplikacji będzie niezły.

Piter

Posiadacz elektryka
Dodatkowo pojawi sie faktura na 27.000 i wydatek a więc koszt. Więc dodatkowe korzyści podatkowe. Zwrot dotacji jest zwolniony z podatku. Środki wykłada się tak naprawdę tylko na ok 1,5 miesiąca. W razie czego proszę o kontakt na priv bo nie chcę uprawiać kryptoreklamy 🤓

Piter

Posiadacz elektryka
Ale nie koniecznie - możesz zagrać za 1200zł w zamówienie nowej i takie dać dokumenty do leasingu do umowy. Gdyby/ jeśli pojawiło się auto na Stocku tańsze to aneks do umowy wystarczy na nową cenę i aneks do umowy z funduszem. Jedyne ale że jest chya limit tej zmiany ceny na ok. 10% widełek w obydwie strony. Jest to do zrobienia ale stopień komplikacji będzie niezły.
Limit zmiany ceny wynosi 5%. Zero komplikacji - wystarczy podpisać jednostronicowy aneks.

b4rteqq

Nowy na Forum
Kusicie… rozum mówi ze to pułapka a serduszko żeby w to iść ;)

Jeszcze 2 pytania i daje wam spokoj

1. Jak zamawiam ze swoim leasingiem (czyli nie ten ze strony tesli ) to mam wybrać opcje gotówka ?

2. Mamy na forum jakiegoś kolegę który sprawnie Leasing ogarnie z preferencyjnymi warunkami ? Poproszę o namiary na priw ;)

Jusand

Fachowiec
A

1. Jak zamawiam ze swoim leasingiem (czyli nie ten ze strony tesli ) to mam wybrać opcje gotówka ?

2. Mamy na forum jakiegoś kolegę który sprawnie Leasing ogarnie z preferencyjnymi warunkami ? Poproszę o namiary na priw ;)
Ad1. Jak będzie przypisany VIN wtedy trzeba się ostatecznie określić, przy zamówieniu można wybrać gotówka.
Ad2. Napisałem priv

krzyss

Pionier e-mobilności

Jak chcesz to mozesz do mojej agentki napisac.
Powolaj sie na Krzyska od tesli z warszawy.
Kotlińska-Wiza, Agnieszka <[email protected]>
Daje dobre oferty

Aga_Sol

Nowy na Forum
Cześć,

Czekasz na zwrot, i to długo. Ja finansuję BOŚ już pół roku ... Dotacja miała być tzw moim wkładem własnym, brałam leasing operacyjny. Kiedy odbierałam samochód mój wniosek do BOŚ wciąż czekał na rozpatrzenie, a złożyłam go 3 miesiące przed terminem odbioru i musiałam wyciągnąć własną kasę na tę opłatę wstępną. Inaczej odjechałaby mi Tesla. Na razie zamiast cieszyć się dofinansowaniem widocznym na koncie cieszę się z naklejki na samochód ;) przysłanej mi razem z podpisaną umową z BOŚ .

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Czekasz na zwrot, i to długo. Ja finansuję BOŚ już pół roku ... Dotacja miała być tzw moim wkładem własnym, brałam leasing operacyjny. Kiedy odbierałam samochód mój wniosek do BOŚ wciąż czekał na rozpatrzenie, a złożyłam go 3 miesiące przed terminem odbioru i musiałam wyciągnąć własną kasę na tę opłatę wstępną. Inaczej odjechałaby mi Tesla. Na razie zamiast cieszyć się dofinansowaniem widocznym na koncie cieszę się z naklejki na samochód ;) przysłanej mi razem z podpisaną umową z BOŚ .
ale termin 2 letni na jej zerwanie leci podobno od odbioru samochodu (daty rejestracji pierwszej)