Jeżeli podpiszesz umowę leasing 3-4 miesiące przed odbiorem auta to zdążysz z umową z BOS na dopłatę i wtedy leasing sam ją rozliczy bez angażowania twoich środków - tylko musisz "dopłacić" połowę albo cały VAT w zależności od tego jak deklarujesz rozliczenie - dofinansowanie jest na wydatek z konta nie podlegający odliczeniu VAT. To działa tak w ING i Santander Bank -- pozostałych nie używałem więc nie mam pewności.Cześć,
Czy w przypadku leasingu operacyjnego z opłata wstępną równą kwocie dotacji ta opłata pokrywana jest z mojej kieszeni i czekam na zwrot z NFOŚIGW? Czy może mój wkład w takim wypadku wynosi 0 zł i to bank oczekuje na wypłatę środków z funduszu?
W sumie to w praktyce i tak się opłaci "lekko" nadwyrężyć budżet, a nawet jak nie masz chwilowo "luźnej gotówki" to pożyczyć na te kilka miesięcy 27k PLN (musisz realnie liczyć na 4-6 miesięcy). Budżet na dofinansowanie nie jest nieograniczony, a biorąc pod uwagę coraz większe zainteresowanie samochodami z napędem elektrycznym, prędzej czy później się wyczerpie, a potem będziesz tylko żałował, że nie skorzystałeś.No nic, czyli mój chytry plan na wzięcie tesli ze stocka bez nadwyrężania budżetu domowego spalił na panewce
Dziękuje za odpowiedzi
Ale nie koniecznie - możesz zagrać za 1200zł w zamówienie nowej i takie dać dokumenty do leasingu do umowy. Gdyby/ jeśli pojawiło się auto na Stocku tańsze to aneks do umowy wystarczy na nową cenę i aneks do umowy z funduszem. Jedyne ale że jest chya limit tej zmiany ceny na ok. 10% widełek w obydwie strony. Jest to do zrobienia ale stopień komplikacji będzie niezły.No nic, czyli mój chytry plan na wzięcie tesli ze stocka bez nadwyrężania budżetu domowego spalił na panewce
Dziękuje za odpowiedzi
Limit zmiany ceny wynosi 5%. Zero komplikacji - wystarczy podpisać jednostronicowy aneks.Ale nie koniecznie - możesz zagrać za 1200zł w zamówienie nowej i takie dać dokumenty do leasingu do umowy. Gdyby/ jeśli pojawiło się auto na Stocku tańsze to aneks do umowy wystarczy na nową cenę i aneks do umowy z funduszem. Jedyne ale że jest chya limit tej zmiany ceny na ok. 10% widełek w obydwie strony. Jest to do zrobienia ale stopień komplikacji będzie niezły.
Ad1. Jak będzie przypisany VIN wtedy trzeba się ostatecznie określić, przy zamówieniu można wybrać gotówka.Kusicie… rozum mówi ze to pułapka a serduszko żeby w to iść
Jeszcze 2 pytania i daje wam spokoj
1. Jak zamawiam ze swoim leasingiem (czyli nie ten ze strony tesli ) to mam wybrać opcje gotówka ?
2. Mamy na forum jakiegoś kolegę który sprawnie Leasing ogarnie z preferencyjnymi warunkami ? Poproszę o namiary na priw![]()
Jak chcesz to mozesz do mojej agentki napisac.Kusicie… rozum mówi ze to pułapka a serduszko żeby w to iść
Jeszcze 2 pytania i daje wam spokoj
1. Jak zamawiam ze swoim leasingiem (czyli nie ten ze strony tesli ) to mam wybrać opcje gotówka ?
2. Mamy na forum jakiegoś kolegę który sprawnie Leasing ogarnie z preferencyjnymi warunkami ? Poproszę o namiary na priw![]()
Czekasz na zwrot, i to długo. Ja finansuję BOŚ już pół roku ... Dotacja miała być tzw moim wkładem własnym, brałam leasing operacyjny. Kiedy odbierałam samochód mój wniosek do BOŚ wciąż czekał na rozpatrzenie, a złożyłam go 3 miesiące przed terminem odbioru i musiałam wyciągnąć własną kasę na tę opłatę wstępną. Inaczej odjechałaby mi Tesla. Na razie zamiast cieszyć się dofinansowaniem widocznym na koncie cieszę się z naklejki na samochódCześć,
Czy w przypadku leasingu operacyjnego z opłata wstępną równą kwocie dotacji ta opłata pokrywana jest z mojej kieszeni i czekam na zwrot z NFOŚIGW? Czy może mój wkład w takim wypadku wynosi 0 zł i to bank oczekuje na wypłatę środków z funduszu?
ale termin 2 letni na jej zerwanie leci podobno od odbioru samochodu (daty rejestracji pierwszej)Czekasz na zwrot, i to długo. Ja finansuję BOŚ już pół roku ... Dotacja miała być tzw moim wkładem własnym, brałam leasing operacyjny. Kiedy odbierałam samochód mój wniosek do BOŚ wciąż czekał na rozpatrzenie, a złożyłam go 3 miesiące przed terminem odbioru i musiałam wyciągnąć własną kasę na tę opłatę wstępną. Inaczej odjechałaby mi Tesla. Na razie zamiast cieszyć się dofinansowaniem widocznym na koncie cieszę się z naklejki na samochódprzysłanej mi razem z podpisaną umową z BOŚ .