Licznik energii 3F z Rasberry Pi

Nemiroff

Zadomawiam się
Mam do Was pytanie, żeby nie wyważać otwartych drzwi - na GitHub jest kilka projektów, czy ktoś Was ma działający zestaw
- licznik 3F podłączony do Rasberry (WiFi? Modbus? Impulsowo 0/1?) z softem z wizualizacją np na Grafenie?

Jeśli tak - to jaki to zestaw = licznik + soft?

Michal

Pionier e-mobilności
Ja mam shelly 3em. Łączy się po prostu za pomocą integracji home assistant.

6a8

Posiadacz elektryka
Eastron SDM 72 D-M + konwerter modbus serial na tcp , własny "driver" -> influxdb + grafana.
Grafen to nie do takich spraw :)
Eastrona ( i inne też ) można zintegrować z systemami HA.

vwir

Pionier e-mobilności
Ja mam arduino + trzy czujniki z aliexpress (sct013 czy coś w tym stylu). Równie dobrze można te czujniki podpiąć pod Raspberry. Później arduino przekazuje wskazania bezprzewodowo do Home Assistanta i tam mam już postawioną grafanę, zresztą Home Assistant sam w sobie ma fajne wykresy i statystyki do fotowoltaiki.

zibizz1

Pionier e-mobilności
ja poszedłem w gotowca taki który współpracuje z fotowoltaika Fronius SmartMeter. Da się zrzucić surowe dane. W falowniku żeby mieć dane minutowe starsze niż 3 dni a wykresie trzeba płacić abonament, są tylko sumy z całego dnia. Natomiast z licznika da się pobrać starsze dane chwilowe. To falownik je zbiera (chyba przez modbus). Można też ustawić wysyłanie na własne serwery lub np pvoutput.org(załącznik)

Attachments

• Screenshot_2023-08-19-23-00-41-042-edit_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2023-08-19-23-00-41-042-edit_com.android.chrome.jpg
    95,7 KB · Liczba wyświetleń: 6