Mandat za wjazd na Buspas

ClassicGOD

Leaf on the wind
Wydaje mi się że informacja o kończącym się darmowym parkowaniu nie jest prawdziwa. Ludzie chyba myślą że skoro jazda buspasem i zwolnienie z opłat parkingowych zostały dodane przez tą samą ustawę to znaczy że wygasają w tym samym czasie ale w ustawie wyraźnie mamy 2 różne zapisy.

Jeden zmieniający Prawo o Ruchu Drogowym dodając zapis zawierający wyraźny termin:
"Do dnia 1 stycznia 2026 r. dopuszcza się poruszanie pojazdów elektrycznych [...]"

Drugi zmieniający Ustawę o Drogach Publicznych dodając do listy pojazdów zwolnionych z opłaty parkingowej bez żadnego terminu:
pojazdy elektryczne, o których mowa w art. 2 pkt 12 ustawy z dnia 11 stycznia 2018 r. o elektromobilności i paliwach alternatywnych;

Więc o ile pierwsza pozycja wygaśnie automatycznie to druga wymaga aktywnej zmiany w ustawie żeby ją wycofać. Czy takowa jest planowana, nie wiem bo ustawa o Elektromobilności o niczym takim nie wspomina.

Froggy

Posiadacz elektryka
Więc o ile pierwsza pozycja wygaśnie automatycznie to druga wymaga aktywnej zmiany w ustawie żeby ją wycofać. Czy takowa jest planowana, nie wiem bo ustawa o Elektromobilności o niczym takim nie wspomina.
Otóż to - art. 148a prawa o ruchu drogowym ma wyraźnie podany "termin ważności" - zaczyna się od "Do dnia 1 stycznia 2026 r.".
Z tą promocją elektromobilności to i tak średnio im wychodzi, więc moim zdaniem jest tu ratio legis, żeby okres ten przedłużyć - może przynajmniej do osiągnięcia odsetka elektryków przekraczającego próg błędu statystycznego (teraz to nawet nie pół procent zarejestrowanych osobówek).

tokwi

Pionier e-mobilności
Dobrze, że tu są dobrze zorientowani i przywilej bezpłatnego parkowania zostaje :)

Dobrze, bo ja politykom nie wierzę :-(
Aż żal że pani Minister udziela wywiadu, w którym mówi, że resort pracuje nad wydłużeniem czegoś co nie wygasa.

BTW. Po zamieszaniu z alkotubkami, gdy Premier obiecał zrobić porządek, proceduje się właśnie zmiana ustawy o wychowaniu w trzeźwości - doprecyzowuje, że alkokubki będą zabronione (bo Premier obiecał), ale jednocześnie zezwala na sprzedaż alco przez internet (pod warunkiem, że dostawca ubera/bolta/etc nie poweźmie uzasadnionej wątlpiwości, że odbiorcą jest nieletni, nietrzeźwy lub jakoś tak).

Ostatnio jakoś tak przegłosowali zmniejszenie mininów miejsc parkingowych przypadających na mieszkanie. No - rozumiem - chyba w ramach promocji hulajnóg!

eimi

Pionier e-mobilności
A czy nie powinno być "DOP" tam gdzie mogą elektryki a bez DOP nie mogą?

Froggy

Posiadacz elektryka
A czy nie powinno być "DOP" tam gdzie mogą elektryki a bez DOP nie mogą?
Nie, twoje "DOP" wynika bezpośrednio z przepisów kodeksu drogowego, a nie z "inwencji" zarządcy drogi.
Jeżeli zarządca drogi wyznacza buspas, to o ile (jak w leżącym u podstaw tego wątku poście) nie ma znaku zakazu, który eliminowałby z pasa wszystkich poza komunikacją miejską, możesz nim jechać.

[edit]
Zapomniałem - zarządcy drogi wolno ograniczać poruszanie się elektrykami po buspasie, w zależności od liczby poruszających się danym pojazdem osób. Ale chyba się jeszcze z takim przypadkiem nie spotkałem.
[/edit]

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Bus pasem może się poruszać elektryk, ale musi być dopisany "dop." lub "taxi", w Lublinie jest np. bus pas tylko dla busów (pod Zamkiem), ma swoją sygnalizację świetlną i nie można się tam poruszać elektrykiem.

1741819756944.png
1741819859024.png

STMS

Pionier e-mobilności
Bus pasem może się poruszać elektryk, ale musi być dopisany "dop." lub "taxi", w Lublinie jest np. bus pas tylko dla busów (pod Zamkiem), ma swoją sygnalizację świetlną i nie można się tam poruszać elektrykiem.

View attachment 25814View attachment 25815

Na jakiej podstawie oczekujesz dop czy taxi skoro w przepisach nie ma o tym mowy ?

1741839182053.jpeg

STMS

Pionier e-mobilności
[edit]
Zapomniałem - zarządcy drogi wolno ograniczać poruszanie się elektrykami po buspasie, w zależności od liczby poruszających się danym pojazdem osób. Ale chyba się jeszcze z takim przypadkiem nie spotkałem.
[/edit]

musiałby być pod znakiem BUS znak dodatkowy informujący o tym
musi być go łatwo zauważyć i odczytać