Mapa ilosci stacji w PL

danielm

Pionier e-mobilności
A to raczej nie wpływa na prędkość ładowania i ilość ładowarek ;)

Pozwolisz, że się nie zgodzę z tempem rozwoju, choć oczywiście jest to moja osobista ocena kogoś mieszkającego za granicą.
Jeśli w ostatnim miesiącu w UK oddano prawie 1000 ładowarek, a np. plan GDDKiA na 2022 to jest bodajże 44 ładowarki na MOP-ach w PL to sorry ale ja tego 'bardzo wysokim' tempem nazwać nie mogę.
no jeśli porównujesz nas z UK to tak, tylko ile wy macie elektryków a ile my, ile wy zarabiacie ile my. jak państwo wam przeszkadza w rozwoju a jak nam.

nabrU

Moderator
Ale tutaj zarobki nic do tego nie mają, bo samochody kosztują zasadniczo tyle samo czy to w UK cz w PL (nawet grant na EV macie większy w PL niż w UK). Sam fakt że większość piszących na tym forum to użytkownicy Tesli zdaje się to potwierdzać (Tesla do tanich EV nie należy).

Ludzie nie będą kupowali EV m. in. dopóki nie będzie gdzie ich ładować. A nie ma ich gdzie ładować z wielu przyczyn: bo rząd ściemnia że wspiera elektromobilność, bo infrastruktura energetyczna jest do kitu, bo firmy zamiast widzieć zysk z instalacji ładowarek mają to w doopie itp.

Zerknij jeszcze raz na link który podałem wyżej: w 2016 roku UK miało 910 wolnych ładowarek, 4664 szybkich i 823 rapid co daje 6397 ładowarek na kraj o ciutkę mniejszej powierzchni od Polski. Jeśli teraz Polska ma 2998 ładowarek to jest to połowa mniej niż UK miało 6 lat temu...:oops:

Nie chcę brzmieć jako krytykant ale prawda jaka jest każdy widzi...

Sfotek

Posiadacz elektryka
no jeśli porównujesz nas z UK to tak, tylko ile wy macie elektryków a ile my, ile wy zarabiacie ile my. jak państwo wam przeszkadza w rozwoju a jak nam.
No dobra… kazdy kraj ma swoje problemy. W UK tez nie jest tak swietnie jak sie odlaczyli… nawet swin nie mial kto rozbierac, chleba piec ….. gorzej niz w Polszy za komuny.

Chyba najwiekszym problem jest brak / przestarzala infrastruktura tylko nikt nic z tym nie robi… funduszy im brak bo na propagande leca miliony, wladza sie kłóci
a normy i rozporzadzenia EU wchodza. Podobno w 2021 wstrzymali budowe 20 MW farm foto bo trzymaja moce dla wiatrowych z programu startującego w 2023.

Kto ma Fotowoltaike ten szlyszy/wie jak z napieciami jest naszych instalacjach… 245-250V staje sie norma. Instalatorzy pakuja falowniki na 260V i ludzie potem płaczą ze panele nie dzialaja.

consigliero

Pionier e-mobilności
A Swietokrzyskie jeszcze lepiej - 4 szt DC z czego 2 stoja na prywatnych parkingach ( VAG i Wloszczowa )
Na tą we Włoszczowej złego słowa nie powiem bo jest dostępna i za darmo, przynajmniej tak było ostatnio gdy tamtędy jechałem

Attachments

• F76CC1F2-BC67-47BD-9594-937D7F83491F.jpeg
    F76CC1F2-BC67-47BD-9594-937D7F83491F.jpeg
    333,6 KB · Liczba wyświetleń: 11
  • DE0B0EC4-7353-4803-8503-C94506004267.jpg
    DE0B0EC4-7353-4803-8503-C94506004267.jpg
    79,6 KB · Liczba wyświetleń: 10
  • EF85C8E2-1766-458F-8E4A-BDA3B2CA46A6.jpeg
    EF85C8E2-1766-458F-8E4A-BDA3B2CA46A6.jpeg
    332,7 KB · Liczba wyświetleń: 9

krzyss

Pionier e-mobilności
Niby trzeba sie cieszyc z tego co jest ale taki Orlen ciagle stawia 75kW ladowarki… a to juz dzis jest za wolne…
Niestety u nas elektryfikacja to bedzie koszmarek.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
No dobra… kazdy kraj ma swoje problemy. W UK tez nie jest tak swietnie jak sie odlaczyli… nawet swin nie mial kto rozbierac, chleba piec ….. gorzej niz w Polszy za komuny.
Tylko czekać jak my się odłączymy i wstaniemy z kolan by paść na twarz