Mikrofalowniki Hoymiles czy optymalizatory Solaredge

luk99

Zadomawiam się
Planuje PV 10 kWp na kilku (2-3) połaciach czasami zacienione.
Do wyboru mam jak w tytule. Instalacja Solaredge nieco droższa.
Może macie jakieś doświadczenia z tymi tehcnologiamy (swoje/sąsiadów/kolegów) ?

Cav

Pionier e-mobilności
Mam instalację z Solaredge i ich optymalizatorami.
Tyle że ma już swoje lata i obecnie raczej to rozwiązanie bez sensu, głównie ze względu na koszty.
Drugą założyłem na znacznie tańszym solplanet - do nich też można założyć optymalizatory, do tego dużo tańsze (choć akurat w moim przypadku na tej drugiej połaci nie były potrzebne).
Przemyśl czy to nie jest bardziej efektywna opcja.

P.S.
Mikrofalowniki oznaczają z kolei włażenie na dach gdy coś się z nimi dzieje, a tak się zdarza.
Do tego prąd pod większym napięciem w kablach na dachu...
Osobiście poszedłem inną drogą.

vwir

Pionier e-mobilności
Mam doświadczenie z mikrofalownikami, ale innej firmy (envertech). Ich nie polecam. Skrajnie i mocno nie polecam. Generalnie to jest elektronika na dachu, narażona na słońce, śnieg, wodę, etc. A mikrofalowników na dachu jest wiele, więc statystycznie rzecz biorąc szansa że któryś padnie jest wysoka. U mnie już wymieniałem kilkanaście razy. Kompletnie mi się już nie chce wchodzić na dach, podnosić paneli i wyciągać kolejnego padniętego mikrofalownika. Dosyć już mam.

Z plusów mikrofalowników: bezpieczeństwo. Nie masz pętli indukcyjnych, do tego po stronie DC masz niskie napięcia (30V vs kilkaset V przy klasycznym falowniku). Z kolei AC poprowadzone na dach jest zabezpieczone różnicówką która gdy się rozłączy to napięcia nie ma. W przypadku klasycznej instalacji spięte szeregowo panele ciągle dają kilkaset woltów, bez względu na wszystko. Więc ryzyko porażenia przy klasycznej instalacji jest nieporównywalnie większe niż przy mikrofalownikach.

Trapp

Zadomawiam się
Energa przy mocy > 3,6 kW nie dopuszcza możliwości instalowania falownikow jednofazowych. Nie wiem jak Tauron i PGE

abes99

Posiadacz elektryka
Tauron tak samo, limit wynosi 3,68kW przy falowniku jednofazowym i dotyczy chyba wszystkich OSD...

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli dzielisz mikrofalowniki na 3 różne fazy to masz instalację trójfazową. Jest to ujęte na schemacie instalacji. Mam instalację 6,6kW na mikrofalownikach.

Trapp

Zadomawiam się
No właśnie że Energa u nas podchodzi literalnie do przepisów - do 3,6 kW można jednofazowo, powyżej nie.
Jakieś 2 lata temu było to jeszcze możliwe ale po ogłoszeniu nowych IRIESD zostało to zmienione ( trochę bez sensu ale co poradzić...)

vwir

Pionier e-mobilności
No tak, moja instalacja ma już prawie 5 lat. Przez tan czas dużo mogło się zmienić ;)

Z drugiej strony - jeśli podchodzą literalnie do przepisów to jeden mikrofalownik ma mniej niż 3,6kW. Tak samo jak jeden mikrofalownik ma jedną fazę.

Hakun

Zadomawiam się
Ja od sierpnia 2021 mam na dachu mikrofalowniki hoymiles i żadnych problemów. mam 6 urządzeń jednofazowych do każdego podpięte 4 panele 405 W na dachu. żadnych problemów. produkcja startuje od minimalnych napięć wygenerowanych przez panel. Na razie same zalety.

adamusek

Zadomawiam się
ja ze wzgledow bezpieczenstwa ale i wydajnosci postawilem na instalacje na gruncie i cale wysokie napiecie zostaje na instalacji do domu płynie juz tylko AC.

Bronek

Pionier e-mobilności
3 lata na optymizerach SolarEdge 9,8 i w ub roku przekoczyla 10 MWh produkcji co jest wiecej od maksymalnej deklarowanej mocy chwilowej. A tylko 1/3 paneli jest na południe, druga część na wschód. Kąt nachylenia też nie optymalny bo ok 27 stopni

luk99

Zadomawiam się
Dzięki za głosy. Będę wchodził w inwerter hybrydowy SolarEdge. Zastanawiam się tez poważnie nad baterią do bilansowania dzień/noc plus zasilanie awaryjne. Obecnie są duże dopłaty do banków energii i po ich uwzględnieniu zaczyna to wyglądać sensownie.

Mindive

Fachowiec
Ja u siebie mam i Froniusa i Solaredge i hoymilesa i z całej trójki Fronius ma najlepszy ekosystem. Solaredge na drugim miejscu. hoymiles softwarowo jest bardzo ubogi. Wkurza też cale to DTU - konieczność, ze każdy z mikro musi być w jednej sieci wifi, by móc zaczytywać pomiary i mieć jakiś podgląd do diagnostyki. Ja bym również brał solaredge w twojej sytuacji.

Cav

Pionier e-mobilności
Myśle na start nad SolarEdge 4.6kWh, można to potem rozbudowywać o kolejne moduły.
Falownika nie rozbudujesz.
Kup od razu taki, który pomieści wszystko co planujesz w przyszłości.
Panele możesz sobie dodawać później.

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam SolarEdga10kw i nie moge się doprosić montażu evse z opcją wykorzystywania tylko słońca. Nie bardzo Ci co montują wiedza o co chodzi , albo źle trafiam ?
9.* na optymizerach SE i muszę powiedzieć że instalacja wyrabia więcej niż ma kWp

luk99

Zadomawiam się
Mam SolarEdga10kw i nie moge się doprosić montażu evse z opcją wykorzystywania tylko słońca. Nie bardzo Ci co montują wiedza o co chodzi , albo źle trafiam ?
9.* na optymizerach SE i muszę powiedzieć że instalacja wyrabia więcej niż ma kWp
To jest ten model 22kW za 6000 ? czy jest jakaś lepsza opcja ?

vwir

Pionier e-mobilności
Falownik będzie 10kW, bateria 4.6kWh na start
Patrzyłeś na zakres napięć MPPT? Śmiem twierdzić, że mocno nieoptymalnie to będzie działało. Będzie wstawał późno (dopiero przy mocnym nasłonecznieniu) i pracował z niską sprawnością. Ale nie mam pod ręką specyfikacji tego falownika (nie znam zresztą modelu) więc obym się mylił.