Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Mój wątek porównanie ofert fotowoltaiki w okolicy 10kW
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="elektromobilny, post: 97815, member: 2236"] Jeśli moduły będą montowane na dachu domu zdecydowanie szukał bym oferty z modułami bifacial z uwagi na zminimalizowanie zagrożenie pożarem. Nie przemawia do mnie tylna ściana z plastiku i folii w standardowych modułach w bifacial mamy przód tył z szkła dodatkowo mniejsza degradacja w czasie. Zbudowałem samodzielnie carport na stalowej konstrukcji zamiast dachu moduły niecałe 10 kWp Longi bifacial 535W połączenia między nimi uszczelniłem uszczelkami EPDM otrzymałem szczelny dach niejako gratisie posiadani PV ;). Położenie instalacji prawie idealnie na południe kąt 15 stopni od wchodu z rana zacienie budynkiem z zachodu wieczorem zacienienie z drzew moduły cały czas zakurzone pyłkami mimo to produkcja super za maj uzysk 163 kWh z 1 kWp PV. Cena za całość równy rok temu 21000 brutto liczę wszystko konstrukcje stalową carportu moduły PV falownik Sofar KLTX 11 przewody śruby beton do kotwienia. Jeśli masz możliwość samodzielnie zamontować na niskim dachu lub gruncie warto rozważyć samodzielny montaż. Jeśli boisz się wysokiego napięcia prądu stałego z połączonych modułów można zastosować mikroinwentery Homelis mamy wtedy prąd stały w bezpiecznym przedziale 16-60 V. Niewątpliwym atutem mikroinwenterów jest niezależne śledzenie każdego modułu cienie i położenie każdego z nich dowolne bez wpływu na pozostałe moduły. Wybierając mikoinwtery jednofazowe można podpiąć pod fazy w których napięcie nie przkraca 253V (znajmy przy standardowej instalacji ma z tym olbrzymi problem ). [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Mój wątek porównanie ofert fotowoltaiki w okolicy 10kW