wxwx78

Zadomawiam się
Podepnę się z pytaniem: niedawno podpisałem umowę z Arvalem na najem Flex. Właśnie do mojego banku dotarło ich polecenie zapłaty. Czy jak to polecenie zmienię/zawieszę/skasuję itp, to czy Arval się o tym dowie? Bo lubię mieć kontrolę nad tym kiedy mi pieniądze z konta schodzą.

solik

Pionier e-mobilności
Ja mam zawieszone od 3 lat i place recznie, co miesiac dostaje powiadomienie od banku o odrzuconym poleceniu zaplaty i zyje

Grunt zeby nie przekraczac terminu platnosci przy recznym oplacaniu

Gingol

Fachowiec
Podepnę się z pytaniem: niedawno podpisałem umowę z Arvalem na najem Flex. Właśnie do mojego banku dotarło ich polecenie zapłaty. Czy jak to polecenie zmienię/zawieszę/skasuję itp, to czy Arval się o tym dowie? Bo lubię mieć kontrolę nad tym kiedy mi pieniądze z konta schodzą.
To zależy czy będziesz miał szczęście czy ktoś to zauważy. Pewnie nie. Oficjalne stanowisko Arval jest takie, że to jeden z elementów umowy, a więc gdy polecenie zostanie wycofane to jest to powód do rozwiązania umowy. Traktują to jako zabezpieczenie. Tip na przyszłość - wystarczy podpisać się na poleceniu zapłaty zupełnie inaczej niż we wzorach podpisów w banku - wtedy bank nie aktywuje takiego polecenia i będziesz opłacał faktury ręcznie bo Arval ma taki burdel, że nikt już tego dalej nie będzie weryfikował. Tak to wygląda w mojej sytuacji, a na FV od Arval jest sposób płatności "przelew bankowy" ;).

SamiSRT

Nowy na Forum
Pewnie ktos niedopilnowal i nie zlozyli dokumentow, a teraz przepadlo.
A co masz zapisane w umowie ?
Tylko czemu ja mam za to płacić? W umowie jest wpisane, że nie gwarantują, że dostanę dotacje, no ale co innego jeśli jest odmowa od BOŚ a co innego, jeśli nie złożą dokumentów.
Gdyby mówili od początku, że ja mam się starać o tą dotacje i jak dostanę to im płacić, to luz. Ale oni się doklaruja jako strona która tego dopilnuje, no i niedopilnowali.

Wychodzi na to, że rata na podstawowa EV6 z wyprzedaży rocznika wskoczy mi na 3k za miesiąc. Super oferta...

krzyss

Pionier e-mobilności
Tylko czemu ja mam za to płacić? W umowie jest wpisane, że nie gwarantują, że dostanę dotacje, no ale co innego jeśli jest odmowa od BOŚ a co innego, jeśli nie złożą dokumentów.
Gdyby mówili od początku, że ja mam się starać o tą dotacje i jak dostanę to im płacić, to luz. Ale oni się doklaruja jako strona która tego dopilnuje, no i niedopilnowali.

Wychodzi na to, że rata na podstawowa EV6 z wyprzedaży rocznika wskoczy mi na 3k za miesiąc. Super oferta...
A co bylo w umowie ?
Leasingi to sa krwiopijcy, i wszystko dokladnie maja zapisane w umowie. Zdaje sie ze zgodziles sie i ja podpisales. A to ze arval dba tylko o wlasny interes to raczej mnie nie dziwi. Mozesz isc do sadu, i wtedy za 3-5lat dowiemy sie kto mial racje jesli chodzi o zapisy w umowach.

solik

Pionier e-mobilności
Patrzac na otomoto calkiem przyziemna wycena, jakby zjechali do 100k to taniej niz niektore osoby prywatne

To tylko pokazuje ze za 2-3 lat argument ze elektryk drozszy od podobnego spalinowego sie zatrze bo taki sedan segmentu D nadal z przyzwoitym zasiegiem i wyposazeniem bedzie po 70k z kawalkiem i nie 10 letni jak to teraz niektore wyceny za przecietne ICE zblizajace do 10 lat

solik

Pionier e-mobilności
Gdyby ktos byl ciekaw jak wyglada raport po zwrocie pojazdu, patrzac na forum wiele osob to czeka - kryteria i oceny sa wszedzie takie same, w kazdej firmie

Tesla miala lekko ponad 60k, 3 lata, auto myte na szczotkach, raz na rok detailingowo

Do doplaty mam 500 zl brutto (po amortyzacji) za naprawe przetarc na felgach, przyznam szczerze ze moglem to zrobic ale mi sie nie chcialo i chyba taniej bym tego i tak nie zrobil, niestety wielosezonowe Pirelli totalnie nie chronia rantu i obrywaly

Czesci rzeczy takich jak porysowane piano black (wyczuwalne pod paznokciami) przy lusterkach w ogole nie uwzgledniono

Takie otarcia na feldze sa dopuszczone:

Screenshot 2025-04-01 at 14.05.16.png

odpryski zamalowane zaprawka z ali rowniez:

Screenshot 2025-04-01 at 14.02.48.png

brudna, biala tapicerka (zapomnialem umyc) rowniez nie generuje kosztow:

Screenshot 2025-04-01 at 14.11.02.png

Screenshot 2025-04-01 at 14.16.17.png
Screenshot 2025-04-01 at 14.16.25.png

Last edited:

eimi

Pionier e-mobilności
Za które przetarcia Cię naliczyli? Ja miałem 3 felgi przetarte, kupiłem zaprawkę, zamalowałem, nic nie naliczyli za to. Przy zdaniu przyczepili się też do porysowanych plastików za fotelami (od nóg dzieci), ale finalnie też nie naliczyli.

Także warto kupić zaprawki i porobić co widać samemu.

Najnowsze dyskusje