Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Montaż instalacji PV na nowych zasadach, a może dodatkowo mały wiatrak i instalacja off grid
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Robur82, post: 81284, member: 1333"] Z tym aku 150kwh to taki strzał z mojej strony, nie poparty żadnymi wyliczeniami. Skoro w auto średnio ładuje sie 40-50kwh, na 2 ładowania pewnie starczyłby i aku 100kwh, ale chodzi o to że jak zimą wieje to trzeba w danym tygodniu zapełnić auto i magazyn, bo później z tydzień nie będzie wiało. Dlatego też przy obecnych zasadach nie wiem czy jest sens iść w PV, nadwyżke maj-sierpień odsprzedawać po 20-30 gr, a braki listopad - grudzień odkupować po pewnie grupo ponad 1zł, a bliżej 1,5zł(obecne ceny firmowe 2-3zł pewnie długo nie utrzymaja się, bo energia na giełdach mocno leci w dół). Stąd pomysł na wiatraczek który robi cały rok+ ewentualnie jakiś mały panel dla uzupełnienia latem jakby nie wiało przez tydzień. To pewnie trzeba poczekać na ustabilizowanie się cen prądu, zrobić nocna taryfę firmową i normalnie ładować z gniazdka. W sumie firma pewnie i tak najwięcej zużywa energii nocą na oswietlenie placu. Zna ktoś obecne nocne komercyjne taryfy? Jutro sprawdzę dokładnie ile tych kwh wyszło Żona mówi, że w tym czasie mieliśmy małą powódź w chałupie i kilka dni osuszacz suszył podłogi, a on żarty na energie. Mamy 100tys, netto pewnie 80tys dla porównania diesel przy dzisiejszych cenach w hurcie kupuje po 5,35 netto i cały czas spada, spekuluje że do końca tyg spadnie poniżej 5,2(cena transakcyjna w hurcie po upustach). Osobówka koło do mu( eksploatacja jak elektryka) spala mi powiedzmy średnio 7,5lx 5,3= daje 40zł netto 100km i podejrzewam że do końca roku będzie to 30zł netto/100km i tak utrzyma się ze 3 lata. Przy przebigu 25tys z jakimiś lekkimi wahaniami daje 8tys/rok Inwestycja taka, biorąc pod uwagę jakieś dodatkowe problemy zwróci się po 12latach nie licząc zwrotu z kapitału. Teraz pytanie w jakim czasie sprzęt do produkcji energi zużyje się, baterie za 40tys ile warte są w cenie złomowej? Ile wytrzyma wiatrak, podejrzewam że za 15 lat system który to obsługuje będzie archaiczny i tak trzeba będzie go wymianić. Teraz rozważmy normalny komercyjny zakup energii w taryfie nocnej, biorąc pod uwagę że wszystko trzeba zamontować od początku, dodatkowy licznik na firmę itd. To ile łącznie z przesyłem kosztuje teraz energia w taryfie nocnej? 1,2netto Załóżmy , że 1,2 netto, a w dłuższej perspektywie spadnie do 0,75 netto Elektryk spala w koło komina średnio w roku biorąc zime pod uwagę i że to by była tesla Y 18kwh + 10% strat energii=20kwk/100km wychodzi 15zł/100km netto 22 000tys km x 15zł/100km=3300 + jakieś 3000 tys km na doładowanie w trasach x podejrzewam że ustablizuje się na 1,5zł kwh netto(tj 30zł/netto 100km)=900zł. Razem na prądzie przy przebiegu rocznym wychodzi 4200zł Na nowych zasadach nie ma co zawracać sobie tyłka tylko normalnie kupić prąd z elektrowni. Tankowanie z gniazdka wyjdzie 3300 zł/rok Taka moja symulacja, nie do końca znam bierzące ceny kwh łacznie z przesyłem, ale w moim przypadku tylko taryfa nocna Ktoś powie olej fv, tankuj prywatnie z domowego Na obecną chwilę chyba mamy limit zużycia przy zamorożonych cenach, wiec elektryk mi podbije ilośc której i tak mi braknie . Tylko jaka to będzie cena po przekroczeniu limitu, gdzieś czytam że ma to być max 86gr, ale nie wiem Mam w miejscu w którym mieszkam działalnośc, więc żadnych dotacji na PV chyba nie dostanę [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Montaż instalacji PV na nowych zasadach, a może dodatkowo mały wiatrak i instalacja off grid