MX-30 na trasę

miksell

Posiadacz elektryka
Spotkałem kiedyś właściciela MX-30 na ładowarce (to były jeszcze trochę inne czasy/darmowe ładowarki itp...) i straszliwie narzekał na mały zasięg i te drzwi. Tak, że wyklinał an to jak tylko mógł ale jeśli wiesz na co się piszesz, to chyba nawet MX-30 będzie ok.
Drzwi nie są dla mnie problemem. Zasięg niestety jest bardzo duzym kompromisem, któy ciągle powoduje iż wacham się odnosnie tego auta (gdyby nie zasięg to bym zamawiał w paździeniku 2021, była dobra promocja na kredyt)

solik

Pionier e-mobilności
przy czym zeby poczuc premium to wypadaloby i wziac wyposazenie premium a wtedy nawet z dotacja wyzsze pakiety nie wychodza korzystnie jak na auto z tak mala bateria

Patryk

Zadomawiam się
Nie taki diabeł straszny🙂 Mam mx-30 od 3 listopada 2022 i aktualny przebieg to nieco ponad 28.500km. Zdarzały mi się trasy po ponad 500km, najdłuższa to z czeskieg granicy nad morze -717km. Po wizycie w serwisie krzywa ładowania poprawiła się. Zmierzyłem na dwojaki sposób pojemność baterii po 28.000 i wychodzi mi w okolicach 31.7kwh - myślę, że fajny wynik. Od 20 do 80% myślę, że jakieś 30 - 35 minut zejdzie. Wczesną wiosną zrobiłem test i od 5 do 100% zajęło 55minut - nie wiem na ile wpływ miała temperatura (6°). Jeżeli ktoś z tym autem nie będzie sobie robił sztucznych barier w głowie że sie nie da, to można śmiało śmigać🙂 Mam też w domu ładowanie 32A, czasem ułatwia życie gdy sporo jazd. Pozdrawiam

miksell

Posiadacz elektryka
Nie taki diabeł straszny🙂 Mam mx-30 od 3 listopada 2022 i aktualny przebieg to nieco ponad 28.500km. Zdarzały mi się trasy po ponad 500km, najdłuższa to z czeskieg granicy nad morze -717km. Po wizycie w serwisie krzywa ładowania poprawiła się. Zmierzyłem na dwojaki sposób pojemność baterii po 28.000 i wychodzi mi w okolicach 31.7kwh - myślę, że fajny wynik. Od 20 do 80% myślę, że jakieś 30 - 35 minut zejdzie. Wczesną wiosną zrobiłem test i od 5 do 100% zajęło 55minut - nie wiem na ile wpływ miała temperatura (6°). Jeżeli ktoś z tym autem nie będzie sobie robił sztucznych barier w głowie że sie nie da, to można śmiało śmigać🙂 Mam też w domu ładowanie 32A, czasem ułatwia życie gdy sporo jazd. Pozdrawiam
Jak na trasie wygląda zasięg? Ile ładowań było na trasie 500 km? Rozważam MX30, a kilka razy w roku robię właśnie trasę 500km i mam obawy co do takiej podróży.

Patryk

Zadomawiam się
Jak na trasie wygląda zasięg? Ile ładowań było na trasie 500 km? Rozważam MX30, a kilka razy w roku robię właśnie trasę 500km i mam obawy co do takiej podróży.
Generalnie na dwóch dałoby się ale wszystko zależy od stylu jazdy i trasy, bezpieczniej na 3 krótkie jeżeli słabo z ładowarkami lub kierowca niecierpliwy. Ogólnie twierdzę, że jeżeli długie trasy nie zdażają się zbyt często i trasa nie musi być 'na cito', Mazda jest ok. Jeżeli często długie trasy to bardziej komfortowo poszukać coś z większą baterią. Ja miałem świadomość co zyskuje przy zakupie mazdy i byłem świadom poświęceń przy dalszych podróżach (wymagają nieco więcej czasu). Ciężko tu o jedną uniwersalną odpowiedź. Na codzień bardzo miłe auto w użytkowaniu, w trasie trzeba mu wybaczyć🙂 Trzeba też powiedzieć że rozmiar baterii jest jego cechą a nie wadą. Ciężko mieć żal do blondynki, że nie urodziła się brunetką🤷‍♂️

Master

Fachowiec
Rozważam zakup Mx30. Samochód po prostu mi się podoba. Jednak mam obawy odnośnie małej pojemności baterii. Czasem zdarza mi się zrobić trasę Kraków-Toruń. Wiem, że da się to przejechać i trzeba często ładować. Czy ktoś przerabiał trasę ok 500 km takim autkiem?
Zrobiłem trasę Gdynia - Warszawa latem w upale 33 stopnie - 460 km
Trasa tam wyjazd 100%
Prędkość 105km/h
5 postojów na ładowanie - jedno 40 minut ( Mcdonald , resztę krotkie) łącznie 86 minut
Trasa powrotna -105 km/h
4 postoje łącznie 82 minuty
Ładowanie max 36kwh i to
Jest okej = 1C dla tej baterii dzięki temu nie ma
Wezwań do wymiany jak w innych autach ładujących 1,5-2 C . W końcu to bateria Panasonic
Teraz używka Ioniq 5 , powiem krótko jest lepiej :))

Robu$

Nowy na Forum
Nie jest to zdecydowanie auto w trasy . Jego twórcy zbudowali miłe sprytne auto miejskie . Duży komfort i dynamika ale po mieście .
Ja pokonałem trasę Wrocław Łódź 220 km z ładowaniem przez 35 minut podczas zakupów w Lidlu . Przy spokojnej jeździe pali ok 15-16 kw . 110 120 km/h

Rozważam zakup Mx30. Samochód po prostu mi się podoba. Jednak mam obawy odnośnie małej pojemności baterii. Czasem zdarza mi się zrobić trasę Kraków-Toruń. Wiem, że da się to przejechać i trzeba często ładować. Czy ktoś przerabiał trasę ok 500 km takim autkiem?