NaszEauto cesja AC w RCI tylko do kwoty dotacji

sconn

Nowy na Forum
Cześć,

Czy jest na forum ktoś, kto dostał zgodę na cesje pod dotację od RCI (Renault bank, u mnie kredyt 50/50) na pełną wartość auta? A może ktoś, kto podpisał umowę na dotację z cesją AC do kwoty dotacji?

Przed zakupem auta dostałem od nich mailowo zapewnienie, że udzielają takich zgód. Jak przyszło do wystawienia zgody, to dostałem ją tyko do kwoty dotacji (JDG, 30 tys). Przy drafcie wniosku fundusz pisze o cesji na kwotę dotacji wraz z ewentualnymi odsetkami ustawowymi. RCI twierdzi, że nie może wydać zgody z tak płynnie ustaloną kwotą oraz, że standardowo wydają ją na kwotę dotacji i nikt jeszcze nie wrócił, że fundusz to odrzucił.

Po powrocie z urlopu będę się próbował dodzwonić do funduszu. A może ktoś ma do nich maila? Na stronie tylko numer infolinii.

CzerwonyZajc

Zadomawiam się
Ja mam umowę na kredyt w RCI. Cesję mam wpisaną w polisę AC. Nie ma tam żadnych kwot - tylko zapis o cesji na RCI i na NFOŚ. Nie pytałem o żadną zgodę RCI i jej nie mam na papierze, bo od razu była wpisana w polisę. Dokumenty o dotację złożyłem i czekam. Nie wiem jak to będzie. Oby się nie czepiali. Ale tak naprawdę to chyba nie mają o co. Chcieli cesji i jest. Zgoda moim zdaniem jest potrzebna, jak umowa AC już jest z cesją tylko na bank i potrzebujesz dopisać kolejną cesję.

sconn

Nowy na Forum
Zgoda moim zdaniem jest potrzebna, jak umowa AC już jest z cesją tylko na bank i potrzebujesz dopisać kolejną cesję.
Na razie mam cesje na bank jako zabezpieczenie kredytu, na NFOŚiGW w planach miałem zrobić aneks jak już będzie umowa na dotację podpisana (jeśli to potrwa dłużej niż rok, to zgoda mi nie będzie już potrzebna).

kredyt w satander leasing z zabezpieczeniem w postaci cesji ubezpieczenia które mam w pzu. pzu bez problemu zrobiło kolejną cesje na rzecz NFOS
Ubezpieczenie też w PZU. @danielm pytałeś o zgodę Santander, czy po prostu PZU zrobiło drugą cesję bez niczego?

Nie wiem jakie fundusz będzie miał podejście przy podpisaniu umowy ale z tego co piszą przy składaniu wniosku, wygląda to dość restrykcyjne - szczególnie paragrafy 5, 6 i 14

1.Na warunkach niniejszej Umowy OOW udziela JW zabezpieczeniea zwrotu Wsparcia w postaci:
cesji praw z polisy AC dotyczącej pojazdu wskazanego w cz. IV powyżej „Informacje o Przedsięwzięciu”
Czy uzyskałeś zgodę firmy ubezpieczeniowej lub instytucji finansującej zakup pojazdu lub firmy leasingowej / wynajmującej na ustanowienie cesji praw z polisy AC na rzecz NFOŚiGW?
Jeśli nie, należy najpierw skontaktować się z powyższą instytucją i uzyskać zgodę.
W przypadku braku zgody należy wybrać zabezpieczenie w postaci weksla własnego „in blanco” OOW z klauzulą "bez protestu" wraz z deklaracją wekslową wystawcy weksla, zwanej/go dalej „zabezpieczeniem”
2.W związku z udzieleniem przez JW (Cesjonariusza) na rzecz OOW (Cedenta) Wsparcia na realizację Przedsięwzięcia, ustanowiono zabezpieczenie zwrotu Wsparcia w postaci: cesji praw z polisy ubezpieczeniowej OC/AC (autocasco) Pojazdu zwanego dalej również „Przedmiotem zabezpieczenia”, wraz z obowiązkiem ubezpieczenia przedmiotu zabezpieczenia oraz zobowiązaniem Cedenta do dokonywania cesji praw z polisy ubezpieczeniowej przedmiotu zabezpieczenia, w całym okresie obowiązywania Umowy.
3.W celu zabezpieczenia wierzytelności Cesjonariusza obejmującej zwrot Wsparcia w kwocie określonej w części VII „Kwota Wsparcia” w polu „Kwota Wsparcia ogółem”, powiększonej o należne odsetki w wysokości jak dla zaległości podatkowych naliczonych zgodnie z Umową, zwrot kosztów postępowania, a także zapłatę innych należności wynikających z Umowy („Zabezpieczona wierzytelność”), Cedent przelewa nieodwołalnie i bezwarunkowo na rzecz Cesjonariusza swoje uprawnienia do odszkodowań z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia majątkowego Przedmiotu zabezpieczenia, stwierdzonego polisą ubezpieczeniową, a Cesjonariusz przelew przyjmuje.
4.Przelew, o którym mowa w ust. 3 obejmuje również uprawnienia Cedenta z tytułu przyszłych umów ubezpieczenia będących kontynuacją aktualnie obowiązującej polisy ubezpieczenia majątkowego przedmiotu zabezpieczenia (polisy odnowione).
5.Cedent oświadcza, że możliwość dokonania cesji, o której mowa w ust. 1, na rzecz osób trzecich nie została umownie wyłączona albo w inny sposób ograniczona.
6.Cedent oświadcza, że przelana wierzytelność do wysokości kwoty, o której mowa w ust. 3, nie jest przedmiotem cesji lub innych praw osób trzecich.
7.Cedent zobowiązuje się do skutecznego zawiadomienia Ubezpieczyciela o zawarciu niniejszej Umowy cesji, a także do przedłożenia Cesjonariuszowi polisy zawierającej adnotację o dokonanej cesji lub potwierdzenia przez Ubezpieczyciela przyjęcia do wiadomości i stosowania postanowień cesji praw z polisy ustanowionej na rzecz Cesjonariusza.
8.Cedent zobowiązuje się do odnawiania ubezpieczenia, w terminie zapewniającym jego ciągłość, w okresie obowiązywania Umowy.
9.Cedent zobowiązuje się do systematycznego opłacania składek z tytułu ubezpieczenia i do odnawiania ubezpieczenia potwierdzonego polisą zawierającą adnotację o cesji praw na rzecz Cesjonariusza.
10.Cedent obowiązany jest dostarczyć dowód opłacenia kolejnej raty składki lub odnowioną polisę wraz z potwierdzeniem dokonania cesji na rzecz Cesjonariusza, nie później niż 30 dni od daty zawarcia kolejnej umowy ubezpieczenia (polisa odnowiona) lub terminu opłacenia kolejnej raty składki.
11.Cedent jest uprawniony do zmiany Ubezpieczyciela.
12.W przypadku zmiany Ubezpieczyciela w okresie obowiązywania Umowy, Cedent obowiązany jest niezwłocznie powiadomić o tym fakcie Cesjonariusza, przesyłając jednocześnie polisę ubezpieczeniową wystawioną przez nowego Ubezpieczyciela wraz z adnotacją Ubezpieczyciela potwierdzającą dokonanie cesji praw z polisy na rzecz Cesjonariusza oraz dowodem opłacenia składek lub pierwszej raty.
13.Niewypełnienie zobowiązań zawartych w ust. 7 i ust. 12, może skutkować żądaniem zwrotu środków z udzielonego Wsparcia lub wypowiedzeniem przez JW niniejszej Umowy. Postanowienia § 10 ust. 4-6 stosuje się odpowiednio.
14.Na podstawie niniejszej Umowy, Cesjonariusz staje się jedynym uprawnionym do odbioru odszkodowania z tytułu polis, o których mowa w ust. 3, 4 i 12 oraz przeznaczenia go na zmniejszenie wierzytelności z tytułu zwrotu Wsparcia wraz z innymi należnościami, o których mowa w ust. 3.
15.Cedent zobowiązuje się do dopełniania wszelkich wymogów stawianych przez Ubezpieczyciela, warunkujących wypłatę odszkodowania oraz do każdorazowego niezwłocznego zawiadomienia Cesjonariusza o podstawie i terminie wystąpienia z roszczeniem o wypłatę odszkodowania.
16.Z dniem wykonania niniejszej Umowy i całkowitego zaspokojenia wierzytelności Cesjonariusza lub w przypadku złożenia Cedentowi oświadczenia o rezygnacji z cesji wierzytelności, niniejszy paragraf 4 traci moc, a prawa z polis ubezpieczeniowych, o których mowa w ust. 3 , 4 i 12, przechodzą zwrotnie na Cedenta bez konieczności składania dodatkowych oświadczeń lub dokonywania dodatkowych czynności prawnych.
17.Cesjonariusz na wniosek Cedenta zawiadamia Ubezpieczyciela o zwrotnym przejściu praw z polis ubezpieczeniowych, o których mowa w ust. 3, 4 i 12, na Cedenta.
18.W sytuacji, gdy Przedmiot zabezpieczenia zostanie ubezpieczony przez leasingodawcę a OOW wskaże zabezpieczenie zwrotu Wsparcia w postaci cesji praw z polisy AC, postanowienia § 4 ust. 2-17 stosuje się odpowiednio w stosunku do leasingodawcy.
19.Brak ustanowienia lub niewniesienie zabezpieczenia, o którym mowa w ust. 1, w terminach określonych w § 3 ust. 1 pkt. 5, stanowi dla JW podstawę do wypowiedzenia Umowy ze skutkiem natychmiastowym. Postanowienia § 10 ust. 4-6 stosuje się odpowiednio.
20.Wszystkie koszty ustanowienia, zmiany lub zwolnienia prawnego przewidzianych Umową zabezpieczeń ponosi OOW.