NaszEauto - niezgodności daty faktury z CEPiK

Claptrap

Nowy na Forum
Cześć!
Po czterech miesiącach otrzymałem odpowiedź na wniosek ze wskazaniem następującej niezgodności:
Data wydania/zakupu pojazdu z faktury (16.10.2024) nie jest zgodna z datą pierwszego właściciela w Polsce z raportu z CEPiK (23.10.2024) - należy załączyć raport z CEPiK z poprawioną datą pierwszego właściciela (powinna być wskazana data wydania pojazdu/wystawienia faktury za zakup pojazdu) lub oświadczenie z Wydziału Komunikacji potwierdzające zgłoszenie korekty danych w systemie CEPiK lub należy załączyć fakturę za zakup pojazdu, która stanowiła podstawę do rejestracji pojazdu (przez OOW lub firmę leasingową).
Faktura jest rzeczywiście z 16.10.2024, a data pierwszego właściciela w CEPiK 20.10.2024. mLeasing.
Ktoś miał podobny przypadek i wie co z tym zrobić?
Z góry dzięki za pomoc.

Moplic

Nowy na Forum
Co wpisałeś w poz. "data przekazania pojazdu do używania"?
Witam serdecznie.
Podobną sytuację z niezgodnością dat w CEPiKu miał mój syn. Osoba rejestrująca wpisała nie datę wystawienia faktury, a datę przypuszczalnego odbioru auta. I niestety ta data została "zabetonowan" nikt jej nie potrafi zmienić, nawet telefon na gorącą linię do CEPiK. Rada - Wydział Komunikacji wystawił zaświadczenie, iż zmiana została zgłoszona w CEPiK. Taka informacja wystarczyła i dofinansowanie wypłacone.

Claptrap

Nowy na Forum
Co wpisałeś w poz. "data przekazania pojazdu do używania"?
2024-10-31
Witam serdecznie.
Podobną sytuację z niezgodnością dat w CEPiKu miał mój syn. Osoba rejestrująca wpisała nie datę wystawienia faktury, a datę przypuszczalnego odbioru auta. I niestety ta data została "zabetonowan" nikt jej nie potrafi zmienić, nawet telefon na gorącą linię do CEPiK. Rada - Wydział Komunikacji wystawił zaświadczenie, iż zmiana została zgłoszona w CEPiK. Taka informacja wystarczyła i dofinansowanie wypłacone.
O super, bardzo dziękuję. A w Twoim przypadku to był leasing czy zakup na siebie? Ja mam leasing i nie bardzo wiem, kto jest upoważniony do wyjaśnienia tego w wydziale - ja czy leasingodawca?