piotras24

Zadomawiam się
Ktoś juz robił ta cesję AC ? Pytałem się u dielera, gdzie ubezpieczałem auto i powiedzieli, że potrzebują zawiadomienie o cesji od nfośigw.
Znalazłem coś takiego:
Z tego co widzę, to trzeba tam już podać numer umowy z dotacji, tak więc tej cesji przed złożeniem wniosku nie mogę zrobić ?

U mnie z samą cesją AC nie będzie problemu (auto na osobę, prywatną, bank kredytujący wyraził zgodę).

tomas500

Zadomawiam się
Ktoś juz robił ta cesję AC ? Pytałem się u dielera, gdzie ubezpieczałem auto i powiedzieli, że potrzebują zawiadomienie o cesji od nfośigw.
Znalazłem coś takiego:
Z tego co widzę, to trzeba tam już podać numer umowy z dotacji, tak więc tej cesji przed złożeniem wniosku nie mogę zrobić ?

U mnie z samą cesją AC nie będzie problemu (auto na osobę, prywatną, bank kredytujący wyraził zgodę).
W generatorze wniosków w zakładce "warunki umowy" są objasnienia do paragrafu 4.
"Ustanowienie cesji praw z polisy AC może być dokonane przed złożeniem wniosku o udzielenie wsparcia lecz nie później niż do 30 dni kalendarzowych liczonych od dnia zawarcia Umowy. Preferowaną formą ustanowienia cesji praw z polisy jest zapis na polisie AC dot. Cesjonariusza (NFOŚiGW) lub aneks do polisy, w którym wskazany jest Cesjonariusz (NFOŚiGW). Istnieje również możliwość złożenia potwierdzenia Ubezpieczyciela przyjęcia do wiadomości i stosowania postanowień cesji praw z polisy ustanowionej na rzecz Cesjonariusza (NFOŚiGW). Wzór zawiadomienia zostanie przekazany w wiadomości e-mail wysyłanej na adres OOW wskazany we wniosku ws. udzielenia wsparcia".

Mój ubezpieczyciel w ciągu 5 minut zrobił zapis na polisie o cesji na NFOŚ w wysokości do kwoty dofinansowania i wniosek złożyłem od razu z cesją.

tomas500

Zadomawiam się
Hm, ale tutaj z kolei piszę że wzór zawiadomienia wyślą na adres z wniosku, więc chyba najpierw trzeba go złożyć ?
Podaja wyraźnie, że istnieje możliwość i przyślą mailem wzór. "Preferowaną formą ustanowienia cesji praw z polisy jest zapis na polisie AC dot. Cesjonariusza (NFOŚiGW) lub aneks do polisy". Skoro piszesz, że z cesją nie będziesz miał problemu to ją zrób, załącz do wniosku i wyślij.

chris8721

Nowy na Forum
Cześć, czy ktoś na tym forum korzystał z opcji złomowania?

Czy ma być dokonane przed podpisaniem umowy leasingu czy też może być po ale przed wnioskowaniem o dofinansowanie? Powód oczywisty - jak zezłomuję samochód teraz to nie będę miał czym jeździć... a konfiguratory zakupowe pytają się czy zezłomowałem samochód a nie czy planuję...

strusio8

Zadomawiam się

Czy ma być dokonane przed podpisaniem umowy leasingu czy też może być po ale przed wnioskowaniem o dofinansowanie? Powód oczywisty - jak zezłomuję samochód teraz to nie będę miał czym jeździć... a konfiguratory zakupowe pytają się czy zezłomowałem samochód a nie czy planuję...
Nie korzystałem, ale to nie ma znaczenia. Program zwraca Ci pieniądze które musisz i tak sam wyłożyć wcześniej. Tak że kupujesz/wynajmujesz auto, złomujesz stare i na spokojnie wrzucasz wniosek, nie ma się co spieszyć bo i tak w tym roku raczej kasy nie zobaczysz (jak i pewnie ja mimo że wrzuciłem wniosek po miesiącu)

owarwspak

Nowy na Forum

Pytałem o to - auto musisz zezłomować przed złożeniem wniosku.

autorus

Posiadacz elektryka

Ja planuje zlomowanie. Imo ma być dokonany przed podpisaniem umowy, ba przed wysłaniem wniosku.
Tylko poczytaj jak to się robi, zebyß od firmy otrzymal wszystkie papiery. Zeby nie było problemów.

pawel pawel

Zadomawiam się
Nie korzystałem, ale to nie ma znaczenia. Program zwraca Ci pieniądze które musisz i tak sam wyłożyć wcześniej. Tak że kupujesz/wynajmujesz auto, złomujesz stare i na spokojnie wrzucasz wniosek, nie ma się co spieszyć bo i tak w tym roku raczej kasy nie zobaczysz (jak i pewnie ja mimo że wrzuciłem wniosek po miesiącu)
No chwila.... wypłata ma być do 120 dni. Chyba że coś się zmieniło ?
Fakt że powoli musimy przygotowywać się na pozew zbiorowy.... .