krzyss

Pionier e-mobilności
Mam pytanie - wydaje mi się, że takiego nie było (jestem na tym wątku od początku) :).
Jak już pisałem - ja mam jeden wniosek złożony na JDG. Po korekcie. I sobie czekam.

Chciałbym, by córka skorzystała z dofinansowania. Prywatnie.
Ma samochód ICE ponad 4 lata. Wartości ok 9-10tyś. Warto zezłomować i mieć spokój.
Ale - Ja jestem jego współwłaścicielem. (ja na JDG nie miałem dodatku za złomowanie)
Czy jak ona weźmie dotację i zezłomuje "wspólne" ze mną auto - możemy ubiegać się o ten dodatek?
Ja bym sprzedal, mniej zamieszania.
Ale jesli zezlomujecie to tak ona dostanie dodatkowa kase.

Ironeska

Fachowiec
Co do infolinii - najlepiej atakować z samego rana, t.j. 07:30. Zadzwoniłem 7:33 i bylem 9 w kolejce. Po 2h w końcu ktoś się odezwał. Rozmowy nie są nagrywane także zero odpowiedzialności za wypowiedziane słsłowa.
Nawet jak by były nagrywane to co to da.
Po wielkiej powodzi (nie tej biblijnej) czy któryś z urzędników został pociągnięty do odpowiedzialności za wydawanie pozwolen na budowę na terenach zalewowych ?
Tłumaczyli się ze to inwestor powinien sprawdzić na jakim terenie stawia bloki/domy.

Jak się coś spie..... to umyją ręce

Gingol

Fachowiec
Mamy to potwierdzone, otrzymałem mailową odpowiedź z funduszu:

Nie ma znaczenia, ile osób jest stroną umowy leasingowej, ważne, aby Wnioskodawca składający wniosek o objecie przedsięwzięcia wsparciem był stroną takiej umowy leasingowej.
Wszystkie osoby będące stronami umowy/ współwłaścicielami/ korzystającymi z pojazdu zgłoszonego do dof. należało będzie wykazać we wniosku o dofinansowanie.

Należy jednak pamiętać, że w przypadku złożenia wniosku na pojazd, który jest współwłasnością kilku osób, pozostałe osoby będące współwłaścicielami nie mogą występować o wsparcie na inne pojazdy w ramach programu NaszEauto.

BartekEM

Zadomawiam się
Mam pytanie - wydaje mi się, że takiego nie było (jestem na tym wątku od początku) :).
Jak już pisałem - ja mam jeden wniosek złożony na JDG. Po korekcie. I sobie czekam.

Chciałbym, by córka skorzystała z dofinansowania. Prywatnie.
Ma samochód ICE ponad 4 lata. Wartości ok 9-10tyś. Warto zezłomować i mieć spokój.
Ale - Ja jestem jego współwłaścicielem. (ja na JDG nie miałem dodatku za złomowanie)
Czy jak ona weźmie dotację i zezłomuje "wspólne" ze mną auto - możemy ubiegać się o ten dodatek?
Wg mnie nie warto. Jeżeli auto warte 9-10 to niech sprzeda i ma $ już teraz.
A jeżeli myśli o najmie to tym bardziej nie warto bo tam jest premia za złomowanie tylko 5 tys.

Gingol

Fachowiec
Niestety, pan na infolinii mówił mi to śmiertelnie poważnie!
Ja celuję, że wniosek będę składał przy dobrych wiatrach pod koniec sierpnia. Czyżby to oznaczało, że urealniony termin wypłaty to będzie, uwaga, czerwiec/lipiec 2026? :D. Na to wygląda. Pożyjemy, zobaczymy. Jeden plus tego wszystkiego - na krócej naklei się szkaradną naklejkę.

R_R

Zadomawiam się
Moi drodzy, czytając to wszystko, mam wrażenie, że sami kładziecie sobie kłody pod nogi z wyliczaniem dni.

Sprawdziłem u siebie. Auto odbierałem w dniu 13 lipca. Na protokole przekazania pojazdu mam termin 10 lipca, czyli dzień rejestracji auta i wykupienia ubezpieczenia. Umowa de facto zaczęła obowiązywać dopiero od 16 lipca. Zatem generalnie wyjdzie mi tak czy owak co najmniej 2 lata + 1 dzień. Po trzecie w zasadach zwrotu pojazdu jest bodajże zwrot pojazdu w ciągu 7 dni po zakończeniu umowy. Tak więc protokół zdania pojazdu na pewno będzie mieć powyżej 2 lat.

Kwestia ubezpieczenia... Tym się będę martwił z końcam drugiego roku. Będzie trzeba to zapłacę pełne ubezpieczenie, a za 11 miesięcy mi zwrócą różnicę po zwrocie pojazdu. To jest logiczne.
Tak więc nie rozumiem mówienia o ryzyku.
Wniosek miałem składać w tym tygodniu ale nie miałem na to czasu.