PaRa

Zadomawiam się
Czy dobrze rozumiem, ze jeśli kupię auto w styczniu 2025 a wniosek złożę w lutym 2025 ( teoretycznie start nowego programu ) to będą mnie dotyczyły zasady i limity 2.0 ?

cwireq

Posiadacz elektryka
Czy dobrze rozumiem, ze jeśli kupię auto w styczniu 2025 a wniosek złożę w lutym 2025 ( teoretycznie start nowego programu ) to będą mnie dotyczyły zasady i limity 2.0 ?
Zależy czy leasing czy zakup na osobę prywatna. Dla leasingu nowe zasady. Dla zakupu na osobę prywatna można się jeszcze załapać na stare.

cwireq

Posiadacz elektryka
Osoba prywatna, wynajem lub leasing.
Jeżeli leasing to już raczej na firmę w stylu JDG. Wtedy w myśl bieżących informacji możesz liczyć na dotacje moj elektryk 2.0 w wysokości 30k. Stary program odpada ponieważ fundusze się już skończyły. Ja póki co czekam na wypłatę mimo złożenia wniosku w lipcu.

Ev3

Pionier e-mobilności
Jeżeli leasing to już raczej na firmę w stylu JDG. Wtedy w myśl bieżących informacji możesz liczyć na dotacje moj elektryk 2.0 w wysokości 30k. Stary program odpada ponieważ fundusze się już skończyły.
Ale dla firm, dla prywatnych są nadal.

umcus

Pionier e-mobilności
Czy można mieć na JDG auto w leasingu z programu 1.0 i drugie auto za gotówkę z programu 2.0?

To jest kwestia do rozstrzygnięcia przez NFOŚiGW. Ja bym się skłaniał do takiej interpretacji, że można z 2.0 i za gotówkę i w leasingu, ale prawnikiem nie jestem, a także nie wiem co chodziło po głowie piszącym ten program.