blebnik

Zadomawiam się
Uzupełniam wniosek o dofinansowanie i mam pytanie czy to
1. "Pełnomocnictwo współwłaściciela Pojazdu dla wnioskodawcy w celu złożenia wniosku wraz z klauzulą RODO dla współwłaściciela oraz
2. Oświadczenie OOW o niepozostawaniu w związku małżeńskim albo zgoda współmałżonka na przyjęcie dofinansowania (w przypadkach określonych w art. 37 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego również zgoda na dokonanie przez OOW wskazanych w nim czynności) albo dokument stanowiący o rozdzielności majątkowej małżonka"
to mają być w jakiejś konkretnej formie wnioski? Nigdzie formularza do uzupełnienia nie widziałem.
Oba formularze są na dole strony:
https://www.gov.pl/web/nfosigw/e11-...dla-srodowiska-program-priorytetowy-naszeauto

jaczar

Nowy na Forum
Odpowiedź z KIS

Szanowny Panie,
Zwolnione z opodatkowania podatkiem dochodowym są środki finansowe otrzymane przez uczestnika projektu jako pomoc udzielona w ramach programu finansowanego z udziałem środków, o których mowa w art. 5 ust. 3 pkt 1, 2 i 4, pkt 5 lit. a i b i pkt 5a-5d ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych- art. 21 ust. 1 pkt 137 ustawy PIT.

Zatem dopłata do elektrycznego samochodu z rządowego programu „NaszEauto” korzysta ze zwolnienia na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 137 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

umcus

Pionier e-mobilności
Jak robicie z kosztami?
Wrzucacie FV, a po otrzymaniu dotacji korekta, czy od początku nie wrzucacie w koszty?
Wrzucamy, bo jaką masz pewność, że dostaniesz dotację? :)
Po otrzymaniu dotacji nie robisz to korektą, tylko wrzucasz w przychód i w bieżącym okresie rozliczeniowym płacisz większy podatek.
Nie jestem księgowym, ale wszystkie FV księgowy wrzuca w koszty, dotacja nie zmniejsza kosztu nabycia samochodu.
W świetle ostatniego flamu, jaki tu się odbył, Twoja wypowiedź zawiera jedno nie budzące wątpliwości stwierdzenie - nie jesteś ksiegowym ;) Ja na szczęście też nie, polski system podatkowy mnie zabija.

trosssssa

Nowy na Forum
Uzupełniam wniosek o dofinansowanie i mam pytanie czy to
1. "Pełnomocnictwo współwłaściciela Pojazdu dla wnioskodawcy w celu złożenia wniosku wraz z klauzulą RODO dla współwłaściciela oraz
2. Oświadczenie OOW o niepozostawaniu w związku małżeńskim albo zgoda współmałżonka na przyjęcie dofinansowania (w przypadkach określonych w art. 37 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego również zgoda na dokonanie przez OOW wskazanych w nim czynności) albo dokument stanowiący o rozdzielności majątkowej małżonka"
to mają być w jakiejś konkretnej formie wnioski? Nigdzie formularza do uzupełnienia nie widziałem.

Proszę

churro

Fachowiec
Hej, ktoś wie jak tam zaktualizować wniosek do nowej wersji? Rozpocząłem go jak był jeszcze stary i nie wysłałem, ale wszystko sobie przygotowałem a teraz widzę że wymaga aktualizacji.

//Edycja
Nie znalazłem opcji aktualizacji ale wyeksportowałem mój formularz do XML i pobrałem wszystkie załączniki, a następnie utworzyłem nowy wniosek gdzie zaimportowałem wszystko, wypełniłem nowe pola i wysłałem.

Last edited:

Alex67

Nowy na Forum
Cześć, dostałem dziwnie skalkulowaną ofertę finansowania gdzie wpłata własna to 29000 netto - bez możliwości zmiany. Czy to w czymś przeszkadza? czy po prostu otrzymam 30 000 dopłaty i tak?