Nawigacja - ladowarki

North

Zadomawiam się
To niestety jest mega słabe ze strony nawigacji Tesli, że automatycznie nie uwzględnia innych ładowarek poza SuC w planowaniu trasy :(
To zależy, np. w zachodniej Europie nie chciałbym, żeby kierowało mnie gdziekolwiek indziej niż SuC, a w takiej Polsce SuC mało, więc i inna perspektywa. Ale także byłoby to bardzo trudne do zrobienia, bo trochę jeżdżąc sam wiem jak niestabilne są różne punkty ładowania i które unikać, ich weryfikacje przez Teslę byłaby bardzo trudna.

TomRS

Pionier e-mobilności
To zależy, np. w zachodniej Europie nie chciałbym, żeby kierowało mnie gdziekolwiek indziej niż SuC, a w takiej Polsce SuC mało, więc i inna perspektywa. Ale także byłoby to bardzo trudne do zrobienia, bo trochę jeżdżąc sam wiem jak niestabilne są różne punkty ładowania i które unikać, ich weryfikacje przez Teslę byłaby bardzo trudna.
Jest w menu ładowania opcja wyłączenia prezentacji ładowarek innych firm. A co do weryfikacji statusu innych ładowarek, to inni producenci radzą z tym sobie całkiem nieźle.

Halisep

Posiadacz elektryka
To niestety jest mega słabe ze strony nawigacji Tesli, że automatycznie nie uwzględnia innych ładowarek poza SuC w planowaniu trasy :(
Serio tego jeszcze nie ma? Pod artykułem na elektrowozie ktoś pisał, że już od jakiegoś czasu Tesla uwzględnia inne ładowarki w planowaniu. Czyli to kolejny fake news?

TomRS

Pionier e-mobilności
Serio tego jeszcze nie ma? Pod artykułem na elektrowozie ktoś pisał, że już od jakiegoś czasu Tesla uwzględnia inne ładowarki w planowaniu. Czyli to kolejny fake news?
Można je wyświetlić, ustawić jako cel lub punkt podróży, włączy grzanie baterii. Ale automatycznie ich nie zaproponuje. BTW - szczerze zazdroszczę zawieszenia w Taycanie :) Tutaj tesla też ma spoooro do poprawy.

Last edited:

jezile

Posiadacz elektryka
nie wiedziałem, że to takie proste,
znajdujesz w goole maps ładowarkę, klikasz udostępnij, wybierasz aplikację Tesli i na ekranie Tesli pojawia się trasa i przygotowanie baterii do ładowania...
Prostsza jest komenda głosowa: "Nawiguj do stacji ładowania bla bla bla w bla bla bla"