Nawigacja Tesli - planowanie trasy

ypl

Pionier e-mobilności
Czy mogę sobie ustawić tak jak w ABRP żeby wyznaczyć trasę ale dodać opcję, że w miejscu docelowym jak dojadę to chcę mieć baterię na 60 procent na przykład naładowaną? Wiem, że ABRP to ma ale ja nie lubię korzystać z jakichś apek na telefonie tylko wolę używać nawigacji natywnej w aucie.

daniel

Señor Meme Officer
Czy mogę sobie ustawić tak jak w ABRP żeby wyznaczyć trasę ale dodać opcję, że w miejscu docelowym jak dojadę to chcę mieć baterię na 60 procent na przykład naładowaną? Wiem, że ABRP to ma ale ja nie lubię korzystać z jakichś apek na telefonie tylko wolę używać nawigacji natywnej w aucie.
Chyba nie, po prostu czekasz aż będzie 60% w przewidywanym stanie naładowania.

ypl

Pionier e-mobilności
Nie wiem czy dobrze się wyraziłem, załóżmy że jadę z z punktu A do B, i np. 50 kilometrów przed docelowym punktem B jest supercharger. W ABRP mogę tak zaplanować trasę, że jak wpiszę, że w docelowym punkcie B mam mieć 60 procent, to zaplanuje mi tak trasę, że zrobi mi postój na supercharger 50 km przed punktem B z ładowaniem do 70% żebym w punkcie B miał 60 procent jak dojadę. Po co to, no bo może dojadę w nocy i nie chcę się wracać z trasy 50km na supercharger żeby się ładować i rano mieć baterię naładowaną. Ja wiem, że mogę dojechać do punktu B i mieć 12 procent baterii i szukać ładowarki, ale nie o to mi chodzi. Proste pytanie czy jest to gdzieś w opcjach nawigacji tesli takie ustawienie planowania trasy.

daniel

Señor Meme Officer
Nie wiem czy dobrze się wyraziłem, załóżmy że jadę z z punktu A do B, i np. 50 kilometrów przed docelowym punktem B jest supercharger. W ABRP mogę tak zaplanować trasę, że jak wpiszę, że w docelowym punkcie B mam mieć 60 procent, to zaplanuje mi tak trasę, że zrobi mi postój na supercharger 50 km przed punktem B z ładowaniem do 70% żebym w punkcie B miał 60 procent jak dojadę. Po co to, no bo może dojadę w nocy i nie chcę się wracać z trasy 50km na supercharger żeby się ładować i rano mieć baterię naładowaną. Ja wiem, że mogę dojechać do punktu B i mieć 12 procent baterii i szukać ładowarki, ale nie o to mi chodzi. Proste pytanie czy jest to gdzieś w opcjach nawigacji tesli takie ustawienie planowania trasy.
Zrozumiałem o co chodzi, ale wydaje mi się, że nie ma takiej opcji. Jak jesteś na ładowarce, to w słupku ze wskazówkami nawigacji masz podane z iloma procentami dojedziesz do następnego punktu. Czasem podaje też procent po powrocie do domu. Stoisz na ładowarce aż ten procent osiągnie wymaganą przez Ciebie wartość. Nie ma tu automatyki.
Możesz spróbować ustawić punkt trasy po Twoim ostatnim punkcie. Może wtedy podpowie do ilu trzeba się naładować, żeby wrócić tam skąd wyjeżdżałeś.

ypl

Pionier e-mobilności
Acha, spoko, no ja nigdy na słupku jeszcze nie ładowałem, no to faktycznie można tak zrobić jak napisałeś w poprzednim poście, ale przydała by się taka opcja w nawigacji tesli.

Michal

Moderator
Słupek ze wskazówkami ( :D ), to nie słupek ładowania:
1680166357780.png
Na końcu widać ile będziesz miał % na miejscu.

Jest z tym możliwy problem - jeśli jedziesz tak jak ja, np. Warszawa Słupsk i stajesz na ładowanie tylko w Ciechocinku, to tam i tak ładujesz się prawie na max, więc nie da się naładować tak, żeby na miejscu mieć 60%. Trzeba oddzielnie ustawić sobie jakąś łądowarkę po drodze.
To jest niestety nadal problem małej ilości ładowarek SuC. W normalnych warunkach (np. na zachodzie) na trasie ładujesz się raczej do 60-70%, więc zawsze masz te 30-40% więcej, które możesz doładować.

Last edited:

ypl

Pionier e-mobilności
Tak zgadzam się problem jest wirtualny i ogranicza się do naszego kraju z uwagi na małą ilość superchargerów.

Michal

Moderator
Aż poszedłem do auta sprawdzić i nie ma takiej opcji niestety, żeby ustawić % naładowania na miejscu. Ja w takich przypadkach (kiedy nie mam się gdzie podłączyć na miejscu) ustawiam trasę w ABRP i później odzwierciedlam ją sobie w nawigacji auta.

daniel

Señor Meme Officer
Wiem, że ABRP to ma ale ja nie lubię korzystać z jakichś apek na telefonie tylko wolę używać nawigacji natywnej w aucie.
To w sumie rozwiązaniem problemu może być uruchomienie ABRP w pokładowej przeglądarce. Możesz dać stronie dostęp do lokalizacji i będzie "w miarę" na bieżąco aktualizować też Twoją pozycję. Podpatrzyłem ten pomysł u kolegi @newbe.