Nie startuje ładowanie

Bronek

Pionier e-mobilności
NP u mnie padła jedna faza ( zrobiłem sobie sam zwarcie) i evse 3 fazowe straciło komunikację z Teslą i ładowanie STOP
. Ale tylko dlatego że chyba po tej fazie szło zasilanie tej komunikacji ?? Kiedyś jak wywaliło inną Tesla brała z dwóch
pozostałych .

Przy obniżaniu NATĘŻENIA ( mam taka mozliwość na evse) samochód sam zjeżdża z prędkościa ładowania ale napięcie widomo zostaje w granicach tych 230V.

Jednak jak podłączyłem orginalną Teslowską evse do "cienkiego" gniazdka (10A niby ?? )u kolegi ,to ruszyła i zdechła . pewnie z powodu spadku napięcia.?

Tym samym pewnie jest jakis margines . Może jak mnie najdzie to sprawdzę bo mam taki regulator kupiony do ppompy co obniża właśnie napięcie . Problem ,że EVSE Tesli dałem synowi do Leafa

JareG

Pionier e-mobilności
(...) bo mam taki regulator kupiony do ppompy co obniża właśnie napięcie .
Jaki to regulator? Może by się nadał do obniżania napięcia u mnie, zanim falownik się wyłączy :D

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Jaki to regulator? Może by się nadał do obniżania napięcia u mnie, zanim falownik się wyłączy :D

Pozdrawiam
To taki m/w bo niby nie używałem ( nie do mojej pompy spadek mocy lub stop pompy za duży w stosunku do spadku poboru prądu. Pompa zdycha a oszczędność to np 50wat)
Gdzies wszadzilem i nie wiem gdzie, a kupiłem z Mc temu
Ale to takie cus i za słabe chyba do solarow.?

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
A jakie masz napięcie po odpaleniu ładowania? Wciaż te 208-209V?
W nocy jeszcze na to nie patrzyłem, ale w dzień po uruchomieniu ładowania, spada o 10-15V.
Czyli z 225-230 do 215-220 V.
I oczywiście ładowanie startuje bez problemów.

Sprawdzę to jeszcze raz w nocy...

Cav

Pionier e-mobilności
Sprawdziłem w nocy, napięcie trochę niższe - ok. 220 V, spadek wartości podobny, czyli na poziom 200-210 V.
Smart na 16A poładował się 5 minut i przerwał, na 8A jakoś dawał radę, wyłączyłem po kwadransie.

Muszę kiedyś powtórzyć to sprawdzenie nocne z soulem, wczoraj stał zbyt daleko od wtyczki.