Niro EV - moja subiektywna recenzja

acc

Zadomawiam się
Ja mam kolor Interstellar Gray, czyli grafitowy. I plastiki wpasowują się idealnie, są stworzone do tego koloru.

Wyciszenie to chyba niezależne od wersji. Jeżdżąc głównie na S5-ce słyszę przede wszystkim powietrze z racji bryły pojazdu. Ale to musisz ocenić sam na jeździe próbnej.

acc

Zadomawiam się
Wg cennika środek się nie różni przecież po kątem plastików, nie? Tzn boczek drzwi przednich pod szybą jest twardy, ale nie przeszkadza mi to na codzień.

Co do koloru na liście wyprodukowanych to nie wiem - sprzedawca nie przedstawiał mi takich informacji, dopiero tu na forum dowiedziałem się o planie produkcyjnym. Więc prawdopodobnie się wstrzeliłem przypadkiem.

Zamawiałem 26 maja, wg. homologacji nadanie vin było 13 kwietnia, a data produkcji 14 czerwca.

KierowcaEV

Zadomawiam się
Jeśli możesz to sprawdzić zużycie energii na S5 przy 110km/h. Ja na jeździe testowej miałem 18.5 kW przy tej prędkości. 🙂

Jaki wskazuje u Ciebie zasięg przy okolicach 50% baterii??

acc

Zadomawiam się
Kiedyś dla testu pojechałem 110km/h przez S5, potem od Wrocław Północ całe AOW do Magnic + kawałek wioskami, wyszło mi 15.9kWh/100km. Ale wtedy była piękna pogoda :) Zresztą ukształtowanie terenu swoje robi - mieszkam w okolicach Trzebnicy, jadąc ode mnie do Trzebnicy mam zużycie 30kWh/100 (cały czas pod górkę), a potem spada :)

Generalnie taki test mało mówi, a to dlatego że w Niro EV wyniki bardzo zależą od pogody i kaprysu auta :) Podejrzewam że w innych autach podobnie, i dlatego słynny Zakopane test ma wyniki w dwie strony.

Na przykład wczoraj wracając do domu miałem zużycie 16.9kWh/100km (!) a dziś praktycznie tak samo jadąc miałem coś koło 19. A pogoda podobna była - ok 20 stopni po południu. Z praktycznie identycznym stylem jazdym (na S5 cały czas na tempomacie). Generalnie moją trasę robię od 17 do 22 kWh/100km (te wyższe zużycia raczej rano przy kilku stopniach na dworze). Bardziej istotna jest dla mnie średnia całościowa - 19.5kW/100km przy 3600km.

mmm

Fachowiec
Jeśli Wrobud to tylko nie idź do kudłatego bo o wszystkim zapomina ;)

acc

Zadomawiam się
Wrobud. Z gratisów to co wpisane na zamówieniu - dywaniki, mata bagażnika, wklejki pod klamki i voucher 50% na pierwszy przegląd.

Najnowsze dyskusje