Niro EV - szyba czołowa

krzyss

Pionier e-mobilności
No to rysa już tak nie wygląda jak na pierwszym zdjęciu. Dziś jest z 4 razy dłuższa, niniejszym skazując samochód na jakieś 2 miesiące postoju aż dopłynie nowa szyba :(

View attachment 10718
Bez przesady, jedyne ryzyko to zatrzymanie dowodu oraz ewentualnie madat. Jezdzic sie da.

acc

Zadomawiam się
Jasne, na szczęście każdy indywidualnie ocenia to ryzyko. Mi na autostradzie to dosyć już przeszkadzało wczoraj - rysa jest na wysokości wzroku w całym polu mojego widzenia i światło się w niej załamuje.

krzyss

Pionier e-mobilności
Jasne, na szczęście każdy indywidualnie ocenia to ryzyko. Mi na autostradzie to dosyć już przeszkadzało wczoraj - rysa jest na wysokości wzroku w całym polu mojego widzenia i światło się w niej załamuje.
Ok, a co KIA na to ? Dostaniesz auto zastepcze ?
Tak wszyscy sie smiali z tesli i oczekiwania na czesci a dwa miesiace czekania na szybe nie jest fajne :(

acc

Zadomawiam się
Mówią że KIA nic nie ma do tego, o zastępcze to mogę w PZU co najwyżej dopytywać, ale że brałem najtańszą opcję dealerską to zapewne nie mam tego. Ale spoko, poradzę sobie, to nie jedyne auto w domu. LPG też jest dosyć ekonomiczne.

Cav

Pionier e-mobilności
Mówią że KIA nic nie ma do tego, o zastępcze to mogę w PZU co najwyżej dopytywać, ale że brałem najtańszą opcję dealerską to zapewne nie mam tego. Ale spoko,
Wręcz przeciwnie.
Ale raczej nie uwzględnia miesiąca oczekiwania na części...

Olecki

Pionier e-mobilności
Przy miesiącu czekania w świeżym samochodzie to już importer powinien być za to odpowiedzialny i pokryć koszty użyczenia auta przez serwis. Niestety problemy są dwa:
- To nie jest naprawa gwarancyjna więc mogą się migać
- Kia nigdy nie słynęła z wysokich standardów obsługi klienta więc na pewno będą się migać.

Dla porównania mogę dodać iż tam gdzie pracuje właśnie wydaliśmy klientowi naprawione auto po prawie 5 miesiącach czekania na części (kilkukrotnie termin dostawy był zmieniany przez fabrykę) i przez cały czas klient miał bezpłatnie użyczony samochód zastępczy. Ale to inna marka i inne standardy.

Sierek

Fachowiec
W zeszłym roku miałem podobne uszkodzenie szyby. Naprawa z ubezpieczenia szyb, czekałem na zamiennik 2 miesiące. Konieczna jest po wymianie szyby kalibracja kamery, niektóre polisy tego nie obejmują. Oczywiście brak samochodu zastępczego.

W tym roku od 20.02 czekam na wymianę przekładni. Kilkukrotnie był przesuwany termin dostawy części - aktualny 4.06. Przez cały czas mam samochód zastępczy - PHEV Ceed.

acc

Zadomawiam się
Cuda się zdarzają. Szyby, które do Niemiec miały dotrzeć pod koniec czerwca, dotarły na początku tego tygodnia. I tak oto dziś byłem na wymianie, całość trwała 4.5h i autko przywrócone do życia :)

acc

Zadomawiam się
Czekałem tyle właśnie po to by klej wysechł i dostałem wytyczne by bardzo ostrożnie przez chwilę jeździć (unikać krawężników itp - aby karoseria jak najmniej pracowała). 40km do domu odbyło się bez przygód. No i jutro mam z szyby takie niebieskie naklejki odkleić co do dachu są przyklejone (w sumie nie wiem po co one)