Nissan Leaf II Acenta vs n Connecta

vwir

Pionier e-mobilności
Jak ktoś nie chce dopłacać do n-Connecta to zamiast 15 tyś kupuje OVMS podłącza do OBD2 wkładając kartę SIM do urządzenia i ma praktycznie to samo bez zagrożenia że kiedyś Nissan wyłączy aplikację to jak to zrobił w starszych Leafach. https://www.openvehicles.com/

Oj przepraszam ale w tabeli zauważyłem że OVMS wspiera tylko Nissany 24 i 30 kWh. Tak że nie mam wiedzy czy to działa w Leaf 2 ale trzeba pytać.
Nie działa. Ba - bez modyfikacji po stronie elektrycznej w wiązce nie ma za bardzo światełka w tunelu żeby kiedykolwiek zaczęło działać. Zmiana po stronie Nissana jest na tyle duża i trudna do przeskoczenia że raczej nic z tego.

OVMS w L2 na chwile obecną wymaga modyfikacji wiązki żeby obejść bramkę CAN. Na ich githubie jest co i jak, na pewno do zrobienia dla osoby z zaparciem ale zdecydowanie bardziej skomplikowane niż w L1.
Dokładnie, obecnie komendy są nie do zrobienia bez rzeźby z instalacją elektryczną samochodu.

vwir

Pionier e-mobilności
No nie, timer klimatu działa kiedy chcesz, można mu zaakceptować użycie baterii i po sprawie, nie musi być wpięty w ładowarkę. Pisałem, w dużych rozbieżnościach temp. ubywa wtedy 2% baterii. (dla jasności wersja acenta)
No to z tego co pamiętam to w 2018 tak nie było.

carinus

Fachowiec
Bliżej wiosny chyba się skuszę na zakup sumatora faz dla poprawy autokonsumpcji z PV i zwiększę na maxa moc ładowania. Teraz patrząc na wyposażenie, to brakuje mi tylko funkcji automatycznego parkowania. Śliniłem się na zakup TM3, ale jednak odpuszczę sobie na jakiś czas. Ten nissan okazuje się całkiem rozsądnym wyborem dla kogoś, kto nie gania po całej Polsce dniami i nocami.

Bronek

Pionier e-mobilności
Tekna ma parkowanie i robi to dobrze , wolno ale widać etapy w widoku 360 i co fajne można korygować ostateczne ustawienie .Parkuje i przodem i tyłem czego Tesla nie robi. A w kamerach 360 przynajmniej widać gdzie stanie
Dopiero od niedawna np Tesla pokazuje cos na to podobieństwo

Hakun

Zadomawiam się
No to z tego co pamiętam to w 2018 tak nie było.
W menu ustawiasz czy chcesz z ładowaniem grzanie czy bez.