No i caravaning wchodzi do EV

Bronek

Pionier e-mobilności
Ważne, że zauważono fakt istnienia ev jako ciągnika.
Teraz ruch ze strony EV aby zasilać czepkę.
Przy tej ilosci kWh gaz odpada. Niemniej akumulator bym zostawił, gdyż zaletą przyczepy i jej odmiennoscią od kampera jest to, że mamy samochod dyspozycyjny w miejscu kamperowania. Odpięcie od auta musi pozostawić przynajmniej na kilka godzin zasilanie lodówki i np, bojlera cieplej wody.. Itp.

Ps stoję wlasnie w trakcie objazdu kamperowego na zajebistym kamper placu w Włocławku. To chyba jeden z najlepszych takich kempingów w Polsce i nawet w Europie..

Last edited:

DużyŁoś

Zadomawiam się
przyczepy czy kampery są i tak na granicy DMC :( a akumulatory wiadomo lekkie nie są. tak czy siak na kempingu zazwyczaj masz gniazdko i lodówka przeżyje ale co jeśli zostawisz przyczepę w miejscu bez gniazdka? Tylko wtedy po co Ci prąd jak wrócisz to i tak nie będzie przyczepy :(

Antek_amb

Nowy na Forum
Ważne, że zauważono fakt istnienia ev jako ciągnika.
Teraz ruch ze strony EV aby zasilać czepkę.
Przy tej ilosci kWh gaz odpada. Niemniej akumulator bym zostawił, gdyż zaletą przyczepy i jej odmiennoscią od kampera jest to, że mamy samochod dyspozycyjny w miejscu kamperowania. Odpięcie od auta musi pozostawić przynajmniej na kilka godzin zasilanie lodówki i np, bojlera cieplej wody.. Itp.

Ps stoję wlasnie w trakcie objazdu kamperowego na zajebistym kamper placu w Włocławku. To chyba jeden z najlepszych takich kempingów w Polsce i nawet w Europie..

W mojej okolice a muszę przyznać że pierwsze słyszę o tym placu... Dopiero podczas oglądania filmiku zauważyłem że jest to obok nazwijmy to w parku wodnego dla dzieci i basenów na powietrzu o ile dobrze widzę przy Zalewie włocławskim. Nie kojarzę dobrze tego miejsca ponieważ za każdym razem jak się chciałem tam wybrać to było zamknięte z powodu incydentu kałowego

Bronek

Pionier e-mobilności
To jest razem, plus domki do wynajecia.
Teraz pusto i dzieci i pijani nie walą do już nieczynnego basenu. Jestesmy jedynymi gośćmi. Super kible super zadbane, wszystko jak w cywilizacji, którą trudnom znaleźć. Nawet obslugi od cholery.
Do tego tanio 70 zl za dobę. Na syfiastyc kempingach jest drozej.. W sezonie bylo 100 zl. Łazienki olbrzymie wejdzie rodzina 800+ na raz ( 3 os pod duzy prysznic, jedna myje zęby, jedna defekuje)
Aż żal to udostępniać, bo jak widać skutki były. Nie widzialem w Polsce tak zadbanego kempingu. Wiadomo to chyba nówka?

Ad @DużyŁoś - ewidentną zaletą EV jak ciągnika wyjsciem np ok 3 kW 230v jest to iż klima w czepce "na dziko" pociągnie.. Ci co jeżdżą po kempingach mają na ogół tylko problem jak tam jest instalacja kiepska.
Bywalo że na zmianę z sąsiadami włączaliśmy klimatyzację, bo wywalało zabezpieczenia.

Widać,, że nie tylko my byliśmy mile zaskoczeni

Last edited:

STMS

Posiadacz elektryka
To jest razem, plus domki do wynajecia.
Teraz pusto i dzieci i pijani nie walą do już nieczynnego basenu. Jestesmy jedynymi gośćmi. Super kible super zadbane, wszystko jak w cywilizacji, którą trudnom znaleźć. Nawet obslugi od cholery.
Do tego tanio 70 zl za dobę. Na syfiastyc kempingach jest drozej.. W sezonie bylo 100 zl. Łazienki olbrzymie wejdzie rodzina 800+ na raz ( 3 os pod duzy prysznic, jedna myje zęby, jedna defekuje)
Aż żal to udostępniać, bo jak widać skutki były. Nie widzialem w Polsce tak zadbanego kempingu. Wiadomo to chyba nówka?

Ad @DużyŁoś - ewidentną zaletą EV jak ciągnika wyjsciem np ok 3 kW 230v jest to iż klima w czepce "na dziko" pociągnie.. Ci co jeżdżą po kempingach mają na ogół tylko problem jak tam jest instalacja kiepska.
Bywalo że na zmianę z sąsiadami włączaliśmy klimatyzację, bo wywalało zabezpieczenia.

Widać,, że nie tylko my byliśmy mile zaskoczeni

witaj w "naszych" skromnych progach :)

ciekawostka - mimo, że moje miasto, do tego miejsca mam z 15 km [drugi koniec miasta] to nigdy tam nie byłem - latam na mazury bo tam łajbę mam :ROFLMAO:

a to dlatego, że tak z 15 lat temu pływałem windsurfingiem po Wiśle i do teraz pozostało mi odrzucenie na myśl o wodzie w Wiśle ...
mimo, że znajomi pływają po zalewie i się nawet kąpią ... a ja nigdy już tam nie wejdę do wody

co więcej już mnie coraz bardziej mazury męczą z brudną wodą bo coraz ciężej znaleźć czystsze rejony

DużyŁoś

Zadomawiam się
Brakuje tego 230V :( a 3kW to nawet można by lekko dom zasilić w razie awarii co by woda nie zamarazła czy kolektory w lato nie wybuchły.

Halisep

Fachowiec
Brakuje tego 230V :( a 3kW to nawet można by lekko dom zasilić w razie awarii co by woda nie zamarazła czy kolektory w lato nie wybuchły.
Fajna opcja, nawet ostatnio się przydała. Pojechaliśmy ze znajomymi na namioty. Właściciel pola chciał nam policzyć 5 przyłączy na 5 namiotów. Więc podłączyliśmy cały sprzęt do samochodu. Lodówka, czajnik, płyta elektryczna, telefony... Przez cały pobyt zeszło może 5% baterii, a łącznie zaoszczędziliśmy 500zł.