Norweski test "na jednym ładowaniu"

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Coraz więcej EV przejedzie ponad 500 km bez ładowania po drodze:

4914ba9d-e7dc-456b-9775-7aa130f9c2f5.png

Nawet dużo jest takich, co jadą ponad zasięg WLTP podany przez producenta.

Źródło: https://www.mojanorwegia.pl/transpo...obie-lepiej-niz-zapewnia-producent-24264.html

spacerowicz

Zadomawiam się
Bo te testy są z Norwegii latem a WLTP testuje coś innego. Moja Tesla LR AWD z formalnym zasięgiem 533km prognozuje mi, że przy obecnym stylu jazdy i temperaturach przejechałbym pomiędzy 600 a 700km na jednym ładowaniu. W ubiegłym roku robiłem spokojnie ponad 500km w mieszanej trasie.

Ale wystarczy, że wjadę na pustą autostradę i zasięg spada do 420-450km. A w zimie zasięg przy takiej jeździe i temperaturze poniżej zero spada do 360-380km. Nie uważam tego za jakiś znaczący problem. Ba, nie uważam tego za żaden problem. Ale na pewno trzeba się przyzwyczaić do specyfiki napędu elektrycznego.

nabrU

Moderator
Coraz więcej EV przejedzie ponad 500 km bez ładowania po drodze:

I wszystko OK.... najważniejsze jednak to zobaczyć jak wygląda trasa z Oslo do Trondheim, którą przejeżdżały samochody z tego artykułu i jakie ograniczenia prędkości są na tej trasie. A mianowicie autostrada dwupasmowa stanowi jakieś 25% tej trasy, a reszta to jednopasmówki. Jednopasmówki to ograniczenie 80km/h, autostrady to od 90 do 110km/h max w N.