Nowa instalacja 8,1 kWp z bankiem energii 10 kWh, podsumowanie 12 dni

ducarider

Posiadacz elektryka
Ja dałem za zestaw 9,6 kWp + 9,6 kWh 39.500 zł - ŚLĄSK:

- Falownik hybrydowy DEYE 10kW z backupem
- 20 x modułów 480Wp = 9,6 kWp
- Magazyn energii 9,6 kWh
- dach blachotrapez - wiata

Chciałbym podpytać, jakie ładowarki polecacie?
Przymierzam się do zakupu Tesli
Panele tańsze o 50% a banki o 30%. Dobra cena. Ja montaż na dachówce. Ja ładuje juice boosterem. Ale jak dopiero kupujesz to jest promka na Amazonie juice charger me z komunikacją do falownika

lookash_c

Pionier e-mobilności

IMO cena zacna. Przynajmniej biorąc pod uwagę ile płaciłem za swoją instalację lata temu i rozbudowę rok temu.
Poszukaj na forum, było kilka wątków o tym.
Pomyśl co jest istotne - ładowanie "nadwyżkami" ze słońca, komunikacja z falownikiem/baterią, guziczek do otwierania klapki w Tesli.

Michal

Moderator

Ale to już po odliczeniu dopłat i podatków?

Szybkiii

Nowy na Forum
Ale to już po odliczeniu dopłat i podatków?
Nie, to cena na gotowo bez żadnych zwrotów i odliczenia podatku , czekam na Mój Prąd 6.0 to gdzieś 50% ceny do zwrotu będzie jak tak liczę ( Tareco/lantar fotowoltaika jak by ktoś chciał wyszukać)

Dzięki za odpowiedzi, poszukam tematów na forum o tych ładowarkach.

Michal

Moderator
Nie, to cena na gotowo bez żadnych zwrotów i odliczenia podatku , czekam na Mój Prąd 6.0 to gdzieś 50% ceny do zwrotu będzie jak tak liczę ( Tareco/lantar fotowoltaika jak by ktoś chciał wyszukać)

Dzięki za odpowiedzi, poszukam tematów na forum o tych ładowarkach.
Na ich stronie jest informacja, że taki system (10 kW) będzie kosztował 70 100 zł, więc to co piszesz wydaje się być ściemą...

Szybkiii

Nowy na Forum
Na ich stronie jest informacja, że taki system (10 kW) będzie kosztował 70 100 zł, więc to co piszesz wydaje się być ściemą...
Tak wiem, też to sprawdziłem teraz, jest jakiś pokrzaczony, do tego na Huawei gdzie jest tylko zasilanie jednej fazy awaryjnie, ja mam na Deye (niskonapięciowe magazyny są tańsze)

Ja napisałem maila z prośbą o wycenę, jak ktoś będzie chciał to mogę wstawić później

ducarider

Posiadacz elektryka
Tak wiem, też to sprawdziłem teraz, jest jakiś pokrzaczony, do tego na Huawei gdzie jest tylko zasilanie jednej fazy awaryjnie, ja mam na Deye (niskonapięciowe magazyny są tańsze)

Ja napisałem maila z prośbą o wycenę, jak ktoś będzie chciał to mogę wstawić później
Niskonapięciowe = straty. Konwersja i podniesienie napięcia.
Ja mam na swoim stratę 8% po 2000 kwh

ducarider

Posiadacz elektryka
Tak jeszcze dla Waszej informacji, kupowanie większego niż 10kwh przy instalacji do 10 kwP mija się z celem. Od kwietnia wykorzystanie pojemności poniżej 50 % (przez noc). W zimę nie naładowany. Chyba, że 30 kWp instalacja by była :)
Dla przykładu styczeń.
1716269442601.png

Szybkiii

Nowy na Forum
Niskonapięciowe = straty. Konwersja i podniesienie napięcia.
Ja mam na swoim stratę 8% po 2000 kwh
Czyli hipotetyczniezakładając że oba systemy 10kWp wyprodukowały by 10MWh rocznie do sieci (pomijam autokonsumpcję) przy najkorzystniejszej cenie sprzedaży obwcnie w tym roku za styczeń 437,02 zł za MWh (a ta cena będzie tylko spadać) :
- wysokonapięciowy 10MWh - 4370,2 zł
- niskonapięciowy 9,2 MWh (uwzględniając te 8% mniej) 4020,5 zł
Wychodzi jakieś 349,7 zł rocznie "straty"?

Za ten sam zestaw niskonapięciowy 10kWp + 10kWh porównując z Huawei wysokonapięciowym 10KTL + 10kWh + backupbox (tylko jednofazowy) jestem jakieś 12.600zł do przodu na niskonapięciowym z trójfazowym backupem.

Jeśli dobrze to liczę to biorę to na klatę te "straty" :p

Last edited:

adamusek

Posiadacz elektryka
wysokonapięciowy można mieć wiekszy dość tanio - kwestia całej baterii z EV + BMS; także może oddawać wyższe moce. Ja już planuję iść w wysokie napięcie.