Nowy kompakt od VW na IAA [link DE]

BigB00

Posiadacz elektryka
W wywiadzie dla portalu autobild.de CEO Volkswagena, Ralf Brandstätter poruszył kwestie negatywnego odbioru ID.3 przez klientów, jego błędów software'u oraz zdradził, że VW zapowie nowe jeszcze nie istniejące elektryczne auto kompaktowe do 20 000 Euro na targach IAA w Monachium (7-12 września).

Konrad

Fachowiec
Ciekawy, dość szczery wywiad. Dobrze, że są świadomi błędów i IMO prawidłowo zidentyfikowali źródło: chcieli wprowadzić za dużo zmian i nowinek naraz. Podejście "zawodzić szybko i szybko naprawiać" też wydaje się słuszne przy takim stanie rzeczy. Z tym podejściem, druga (albo nawet 1.5) generacja ID.3 ma szansę być udanym autem. Szczególnie że Ralf sam wyszczególnił chyba trzy największe problemy: software (i aktualizacje OTA), jakość materiałów i fotele.

Mam nadzieję, że gdy wyjdzie kiedyś wersja GTX ID.3 to te trzy rzeczy będą już dopracowane.

Oprócz tego - IAA naprawdę chce zorganizować targi we wrześniu? Ambitnie, ale w ogóle tego nie widzę. Biorąc pod uwagę jaki tłok był we Frankfurcie w 2019, to nie wyobrażam sobie jak by to miało wyglądać w warunkach rygoru higienicznego.

BigB00

Posiadacz elektryka
Mi też się wywiad podobał. Nie było udawania w stylu:
- co tam z ID.3?
- wspaniały sukces, słyszę same pozytywy

Aczkolwiek według mnie sam wiedział jak to będzie, skoro jeździł tym autem. Stąd takie zawirowania przy premierze, nie tylko z autem, ale i ludźmi z nim związanych.

Nadzieja jest. Można wszystko poprawić.

BigB00

Posiadacz elektryka
Jakoś dopiero teraz mi przyszło do głowy, że przecież VW zapowiadał produkcję ID.2 za 20 000€ od 2023. Był o tym artykuł na elektrowozie.
Czyli mogłoby się zgadzać, że pokażą koncept na targach a ruszy do produkcji 2 lata później.