Nowy miejski elektryk co wybrać

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Witam serdecznie.

Na zmiany przyszedł czas i Peugeot 208e zmienił właściciela. Porą poeksperymentować z czymś innym.
Był całkiem przyjemnym samochodem

Nasze pierwsze typu na auto dla żony.
Hyundai Kona 64kWh, PC, 11kW ładowarka.
albo
VW ID3 Wersja Pro 58kW bateria większa poza budżetem raczej
PC, ładowarka 11kW

Ktoś ma jakieś przemyślenia?
Peugeot miał nie zły zasięg ale... nawet do miasta przydał by się większy.
Serdecznie dziękuję za Wasze opinie.

cena 70~80tyś. Coś w okolicy 2021~2022 :) Budżet jest mięki. Ale Auto dla żony ma swoje prawa i wymagania.

Last edited:

Grzesiek

Pionier e-mobilności
@Grzesiek, Ty tu nie gadaj o polityce, tylko raportuj o Bornie...
Przeglad, rejestracja w trakcie. I będziemy działać. Born jest ciekawym autem.
Po wizerunkowej klapie ID3. Born ma dość ciepłe przyjęcie i mogę je potwierdzić.
W stosunku do 208e. W menu jest co grzebać i ustawiac.
Oczywiście do Tesli i jej intuicyjności nie porównujmy.
Opóźnienia są, ale nie jakieś tragiczne. W menu da się wszystko wyklikac i conajmniej 3 ładowania zeszly zanim połowę ustawien znalazłem.
Niektórych się nie spodziewałem, ale ustawic można było i jakiś ich sens istnienia byl.

nabrU

Moderator
Po wizerunkowej klapie ID3. Born ma dość ciepłe przyjęcie i mogę je potwierdzić.

Nie za bardzo rozumiem o co chodzi w powyższym stwierdzeniu. Przecież to de facto dwa takie same samochody

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi w powyższym stwierdzeniu. Przecież to de facto dwa takie same samochody
Tak, ale ogolna opinia wśród gawiedzi jest nie zabardzo pozytywna. Jakość materiałów i system. Już latka została przypięta. Widać to tez po cenach i dostępności aut.

Mimo opinni ID3 ma krzywdząca opinie. A ten wątek po przeczytaniu powinien nieco pomóc przełamać stereotyp.
Niedoceniane auto.

Last edited:

Esiak

Posiadacz elektryka
Przeglad, rejestracja w trakcie. I będziemy działać. Born jest ciekawym autem.
W stosunku do 208e. W menu jest co grzebać i ustawiac.
Oczywiście do Tesli i jej intuicyjności nie porównujmy.
Opóźnienia są, ale nie jakieś tragiczne. W menu da się wszystko wyklikac i conajmniej 3 ładowania zeszly zanim połowę ustawien znalazłem.
Niektórych się nie spodziewałem, ale ustawic można było i jakiś ich sens istnienia byl.
pochwal się za ile udało Ci się go wyrwać...? to wersja 231KM? czy 204KM?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
pochwal się za ile udało Ci się go wyrwać...? to wersja 231KM? czy 204KM?
nie bez powodu mówię, że BEV są tanie. Ale na rynku są sprzedawcy którzy chcą sprzedawać a nie sprzedać.
I ta jest zdecydowana większość.
W dodatku są to osoby które kupiły elektryka i chcą na nim coś zarobić i tak czekają na jelenia. Zwłaszcza wśród Kon. Auta które stoją po rok i robią max 500~1000km rocznie. Miny.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022

Grzesiek

Pionier e-mobilności
A dlaczego takie auta to są miny?
od czasu sprowadzenia stoją... auta dla żon, więc nie jeżdżą. Albo mają 10te w rodzinie.
W dodatku bez historii i książeczek. Po jakiejś tam stłuczce, drobnej.
Niby może się zdarzyć, ale jak podzwonisz więcej... to każdy mówi to samo :) auto dla żony a żona nie jeździ. 3/4 wiszących to byli prywatni handlarze co sobie lubią coś dorobić.

Ale będąc obiektywny ja też tak planuje, z małą różnicą, że uwielbiam BEV i nim jezdzę ile wlezie. Więc tajemnicze auta są zbyt ryzykowane. A ja chcę protestować zanim znajdę ideał.

Esiak

Posiadacz elektryka
nie bez powodu mówię, że BEV są tanie. Ale na rynku są sprzedawcy którzy chcą sprzedawać a nie sprzedać.
I ta jest zdecydowana większość.
W dodatku są to osoby które kupiły elektryka i chcą na nim coś zarobić i tak czekają na jelenia. Zwłaszcza wśród Kon. Auta które stoją po rok i robią max 500~1000km rocznie. Miny.
nie odpowiedziałeś ani na pierwsze, ani na drugie pytanie....

Grzesiek

Pionier e-mobilności
nie odpowiedziałeś ani na pierwsze, ani na drugie pytanie....
a czego się spodziewałeś? ;)

nie można wszystkiego wrzucać do jednego worka. Nie chcę też robić nikomu krzywdy, bo auta i sprzedawcy są różni. Trzeba weryfikować. Ja tylko staram się pomóc i pobudzić kreatywność. Każdy sam coś może upolować nawet lepszego.

Last edited: