Nowy miejski elektryk co wybrać

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Witam serdecznie.

Na zmiany przyszedł czas i Peugeot 208e zmienił właściciela. Porą poeksperymentować z czymś innym.
Był całkiem przyjemnym samochodem

Nasze pierwsze typu na auto dla żony.
Hyundai Kona 64kWh, PC, 11kW ładowarka.
albo
VW ID3 Wersja Pro 58kW bateria większa poza budżetem raczej
PC, ładowarka 11kW

Ktoś ma jakieś przemyślenia?
Peugeot miał nie zły zasięg ale... nawet do miasta przydał by się większy.
Serdecznie dziękuję za Wasze opinie.

cena 70~80tyś. Coś w okolicy 2021~2022 :) Budżet jest mięki. Ale Auto dla żony ma swoje prawa i wymagania.

Last edited:

Grzesiek

Pionier e-mobilności
słowo klucz, trzeba z ludzmi rozmawiać. Ale póki co Kona żonie najbardziej leży wizualnie z zewnątrz. Ale nią jeszcze nie jeździła. W tygodniu będziemy działać, teraz tworzenie listy do marudzenia ;)

Ronin78

Posiadacz elektryka
Podłączasz Car Scanner w wersji Pro i widzisz co i jak, przynajmniej w ID.3. Nie wiem jak w Konie.
Widzisz to co producent pozwolił, abstrakcją jest SOH równy 100% po 100kkm więc jak wielkie bufory tam są to wie tylko producent, tym bardziej znany z umiłowania do fałszowania faktów producent. Także byłbym ostrożny nawet z wiarą czy podana pojemność brutto jest faktyczną pojemnością brutto, bo może jednak jest to odrobinę więcej, aby być odrobinę "lepszym" od konkurencji.

nabrU

Moderator
Ale to nie chodzi tylko o SOH. Zobaczysz sobie stan każdego ogniwa, ich różnice w napięciach itp. To tak jak Twoja 'zabawa' z LeafSpy: uczysz się rozumieć co te dane realnie oznaczają.

Dobrze wiesz, że w przypadku takiej diagnostyki u Consiego wiedzieliśmy, że ma dwa moduły baterii HV do wymiany zanim jeszcze pojechał do VW (co się zresztą potwierdziło). W przypadku kupowania używki, bez sprawdzenia po OBD to bym nawet nie podchodził 9no chyba że jest gwarancja)

Grzesiek

Pionier e-mobilności
a jak małżonka użytkuje auto? codzienne dojazdy? ile km dziennie i czy są planowane dalsze wycieczki? garażowane?
Dopoki ja nie mam swojego elektryka to miejski jeździ codziennie i trasy różne od 30 do 200. Część zaplanowanych a czesc nie. Jak to w życiu. Garaz stoi pusty. W sumie nie dla auta go budowałem.
Wycieczki, nie... od tego jest tylko główne auto.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Dopoki ja nie mam swojego elektryka to miejski jeździ codziennie i trasy różne od 30 do 200. Część zaplanowanych a czesc nie. Jak to w życiu. Garaz stoi pusty. W sumie nie dla auta go budowałem.
Wycieczki, nie... od tego jest tylko główne auto.
to może MX-30?