OBD11 i degradacja baterii

FeyNiX

Zadomawiam się
Mam takie pytanie, ostatnio z ciekawości bawiłem się OBD11 w poszukiwaniu wartości odnośnie degradacji baterii. Wiem że ta aplikacja nie jest zbyt dokładna a w Internecie dużo błędnych informacji. Ktoś na jakimś forum zalecił aby szukać (Gateway>Live data) pozycji "Vehicle properites" gdzie będzie wskazane SoH (zrzut ekranu poniżej). Coś takiego znalazłem i tutaj mam pytanie.

Samochód który posiadam ma baterie 71 kWh brutto czyli 64.7 kWh Netto więc wartość która pokazuje aplikacja odnosi sie do wartości brutto czy Netto? Dodam że samochód obecnie przejechał 71,000 km a za dwa miesiące kończy 4 lata.

Pytam z ciekawości :)

Attachments

• IMG_6087.png
    IMG_6087.png
    134,3 KB · Liczba wyświetleń: 22

nabrU

Moderator
Ściągnij sobie CarScanner. Nawet w wersji darmowej ma chyba więcej info niż ten soft powyżej. Jak będzie miał profil dla e-trona to może i pokaże SOH, a jak nie to policzysz 'na piechotę'.

sebsek

Posiadacz elektryka
Ściągnij sobie CarScanner. Nawet w wersji darmowej ma chyba więcej info niż ten soft powyżej. Jak będzie miał profil dla e-trona to może i pokaże SOH, a jak nie to policzysz 'na piechotę'.

Niekoniecznie bo w Etronie Carscanner nie pokazuje SOH 😁

FeyNiX

Zadomawiam się

Mam płatną wersję i ta aplikacja jest bardzo biedna w porównaniu z OBD11 które może kodować. ELM OBD pozwala odczytać błędy i zamrożone ramki, nic więcej

nabrU

Moderator
No zaraz, ale w Twoim pierwszym poście pytałeś o narzędzie do odczytu parametrów, a nie do ich programowania, nieprawdaż?